a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00029

Datum:

11-01-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

1. Een televisiecommercial waarin een gezin bij een tankstation stopt om iets te gaan drinken. Te zien is dat ‘oma’ onder een deken in een dakkoffer op de auto ligt. Wanneer de auto het tankstation verlaat en daarbij over een drempel rijdt, verschijnt de tekst “Comfortabel op skivakantie?” in beeld. Hierna wordt het gezin getoond bij een Sixt-vestiging, terwijl een grote auto voorrijdt. Als het gezin al is ingestapt, komt oma nog aan rennen. De voice-over zegt: “Huur nu een comfortabele BMW vanaf 49 euro per dag”.

2. Een televisiecommercial waarin is te zien hoe een kind dat “feestje feestje” roept wordt opgehaald door een vrouw, die in een busje rijdt met het opschrift “Dorien’s honden uitlaat Service”. Als de vrouw de achterdeur opent blijken zich daar tralies te bevinden met daarachter kinderen. De commercial eindigt met beelden van een personenauto en instappende kinderen waarbij de voice-over zegt: “nu een nieuwe ruime BMW vanaf 29 euro per dag”.
 

De klacht

Klager vindt het schandelijk zoals in de commercials met ouderen en kinderen wordt omgegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter vat klagers bezwaar tegen de televisiecommercials aldus op dat deze volgens hem in strijd zijn met de goede smaak en/of het fatsoen als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

De voorzitter verwijst ten aanzien van commercial 1 naar de beslissing van het College van Beroep in dossier 2016/00921B, waarin het College deze commercial toelaatbaar heeft geacht.

Ten aanzien van commercial 2 overweegt de voorzitter dat uit de beelden van de televisiecommercial blijkt, dat deze is bedoeld om op een ludieke wijze de aandacht te vestigen op het aanbod aan huurauto’s van adverteerder. De voorzitter acht het niet in strijd met hetgeen naar hedendaagse maatstaven toelaatbaar dient te worden geacht dat adverteerder op een dergelijke, humoristisch bedoelde wijze haar diensten aanprijst. Op grond van het voorgaande zal de klacht, naar het oordeel van de voorzitter, de Commissie geen aanleiding geven tot het doen van een aanbeveling. De klacht kan derhalve niet slagen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken