a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00302

Datum:

06-05-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial waarin wordt gezegd:

“Uw post de volgende dag bezorgd. TNT Post zorgt ervoor. Binnen 24 uur en dat 6 dagen per week. Sure we can. TNT Post.”

In beeld verschijnt onder meer de tekst: “De volgende dag bezorgd”.

 

De klacht

 

Klaagster stelt dat bij haar de post nooit de volgende dag wordt bezorgd. Post, waaronder bankafschriften, wordt regelmatig pas na 2 tot 4 dagen bezorgd, ondanks een juiste en duidelijke adressering.

 

Het verweer

 

De postbezorging door TNT Post voldoet aan de kwaliteitsnormen zoals opgenomen in de Postwet en vastgesteld door de OPTA. In 95% van de gevallen komt de post die vandaag is gepost de volgende dag aan. Voor zakelijke post ligt dit percentage rond 98%. De uiting waarin de slogan “Vandaag gepost, morgen bezorgd” (adverteerder bedoelt kennelijk: “De volgende dag bezorgd”) wordt gebruikt, houdt geen garantie in ten aanzien van een 100% tijdige postbezorging, maar wijst op het feit dat in ruim 95% van de gevallen de postbezorging tijdig verloopt.

 

Om eventuele verwarring bij consumenten te voorkomen zal TNT Post haar commercials in de toekomst gepaard laten gaan met een disclaimer, waarin wordt uitgelegd dat in minimaal 95% van de gevallen de post daadwerkelijk de volgende dag wordt bezorgd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de commercial wordt reclame gemaakt voor de postbezorging door TNT Post “binnen 24 uur” en “de volgende dag”. Deze service wordt onderstreept door de tekst “De volgende dag bezorgd”. Adverteerder heeft meegedeeld dat in 95% respectievelijk 98% van de gevallen post daadwerkelijk de volgende dag wordt bezorgd. Dit betekent derhalve dat in 2 tot 5% van de gevallen de post niet binnen de beloofde 24 uur wordt bezorgd. Gelet hierop is de boodschap dat post de volgende dag wordt bezorgd onjuist en om die reden in strijd met de waarheid als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

                                            

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie uiting in strijd met artikel 2 NRC. Zij beveelt adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken