a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2017/00859

Datum:

22-02-2017

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

De uiting betreft een als sample verspreid blikje ‘Simply Cola’ van RedBull, met daaraan een label voor zover daarop staat: “gemaakt met ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong”.

 

De klacht

Volgens klaagster wordt te gemakkelijk beweerd dat een product uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaat. Wat klaagster betreft zijn suiker, glucosestroop of karamelsuikersiroop niet natuurlijk omdat deze door de voedselindustrie zijn ontwikkeld om een verslavend effect teweeg te brengen. Bij ‘Simply Cola’ zijn water, suiker en karamelsiroop de eerste drie ingrediënten, vervolgens is het vierde ingrediënt 0,37% en de cafeïne 0,0013% en de andere natuurlijke ingrediënten staan daarachter. Dus bevat de cola minder dan 0,013% van die ingrediënten en kan dus niet beweerd worden dat men iets natuurlijks drinkt.

 

Het verweer

Adverteerder licht toe dat het product natuurlijke aroma’s van plantenextracten bevat en ook de overige ingrediënten allemaal van natuurlijke oorsprong zijn.

 

De repliek

Klaagster vindt dat adverteerder het product niet mag profileren als een cola met natuurlijke ingrediënten omdat het product voor 99% uit andere dan natuurlijke ingrediënten bestaat.

 

De dupliek

Adverteerder verwijst naar de website waarop meer informatie over de samenstelling en de ingrediënten staat en legt de betreffende webpagina’s over.

 

Het oordeel van de Commissie

1. De bestreden uiting betreft een als sample verspreid blikje ‘Simply Cola’, waaraan een label hangt waarop onder meer staat: “gemaakt met ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong”. Volgens klaagster is de uiting misleidend omdat volgens haar ten onrechte wordt beweerd dat het product voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat terwijl uit de ingrediëntendeclaratie blijkt dat 99% van de ingrediënten, waaronder suiker, glucosesiroop en karamelsuikersiroop, niet natuurlijk is.

2. De Commissie stelt voorop dat anders dan klaagster aanvoert, in de uiting niet wordt vermeld dat het product voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat maar dat het gemaakt is “met ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong”. Voor zover relevant staat op het label verder onder meer “All Natural, All Cola”, “Ik ben natuurlijk een cola” en “de cola van Red Bull”. Op het blikje staat bij de ingrediënten-declaratie dat het product bestaat uit koolzuurhoudend water, suiker, karamelsuiker-stroop, natuurlijke smaakstoffen van plantenextracten (0,37%): galanga, vanille, mosterdzaak, cafeïne van koffiebonen (0,013%), limoen, kolanoten, cacao, zoethout, kaneel, citroen, gember, sinaasappel, munt, dennenappel, kardemom, foelie, kruidnagel, geconcentreerd citroensap en dat het geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen bevat.

3. Beoordeeld dient te worden of de uiting voldoet aan de eis van artikel 7 lid 1 Verordening (EU) nr. 1169/2011 dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. Uit de (Europese) rechtspraak volgt dat bij deze toets moet worden uitgegaan van de vermoedelijke verwachting van de normaal geïnformeerde en redelijk omzichtige en oplettende gemiddelde consument (HvJ EG 16 juli 1998, 347). En voorts dat deze gemiddelde consument, wiens beslissing tot aankoop wordt bepaald door de samenstelling van een product, eerst de lijst van ingrediënten leest (HvJ EG 26 oktober 1995, C-51/94). In dit geval voldoet de uiting aan de genoemde eisen en is geen sprake van misleidende voedselinformatie. Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn waarbij de Commissie verwijst naar de website van adverteerder waarop per afzonderlijk ingrediënt van dit product de herkomst is toegelicht. Daaruit blijkt dat de suiker, anders dan klaagster heeft aangevoerd, afkomstig is van suikerbieten en dat ook de overige ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn.

 

De beslissing

Op grond van het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken