a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2013/00975

Datum:

20-03-2014

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Vergelijkende reclame

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uit 2 pagina’s bestaande advertentie voor “Alphashot”, “een compacte foto studio” in het blad “TWiNKLE”, met als ondertitel: “concreet over e-commerce”, van oktober 2013.

Op de linkerpagina staat onder meer:

“Ook problemen met uw Packshot Creator?” en daaronder:

“Alphashot

Dé oplossing voor packshotfotografie”.

Op de rechterpagina staat onder meer:

“Alphashot is dé oplossing voor professionals die veel packshots fotograferen voor webshops, catalogi, brochures en on-line publicaties”.

De klacht

Klager is de dealer van Packshot Creator in de Benelux. In deze advertentie wordt de naam Packshot Creator zonder toestemming van adverteerder of van de “naameigenaar” (Sysnext in Parijs) denigrerend, kwetsend en suggestief gebruikt. Iedereen binnen de markt waar klager actief is, weet wat er met Packshot Creator bedoeld wordt.

Het verweer

Naar de mening van adverteerder is packshot creator een algemene benaming voor een installatie of samenstelling van producten waarmee productfoto’s (packshots) kunnen worden gemaakt/gecreëerd. Voorts gebruikt adverteerder duidelijk een ander lettertype en een andere opmaak dan te zien zijn in het logo van “Packshot Creator”. In dat logo is sprake van twee verschillende lettertypen en stijlen.

Gelet op het bovenstaande lijkt het adverteerder onmogelijk om de naam packshot en het woord creator als eigendom te beschouwen, waardoor anderen deze combinatie niet meer mogen gebruiken.

De repliek

De naam “Packshot Creator” staat in de markt van klager bekend als het apparaat voor het maken van productfoto’s (packshots). Een vergelijking kan worden gemaakt met Maggi en soeparoma en met een iPad en een tablet. Klager bestrijdt dat Packshot Creator een algemene benaming is. Zoals algemeen bekend is, ook bij adverteerder, is de naam “Packshot Creator” in Frankrijk en voor de hele Europese Unie geregistreerd tot 14 november 2016. Klager verwijst naar een desbetreffende link.

Klager heeft geen op- of aanmerkingen ten aanzien van het gebruik van lettertypen of iets dergelijks, of het gebruik van de losse woorden “packshot” en “creator”. Het gebruik van “Packshot Creator” (met hoofdletters) is echter duidelijk bedoeld om een bepaald fabricaat, en wel dat van klager, aan te vallen.

De dupliek

Een packshot is een Engelse benaming voor een “produkt opname” en is zeer gebruikelijk in Nederland. In dit verband wijst adverteerder op een aantal links. Het is dus niet zo dat iemand zich kan beroepen op de eigendom van de naam packshot.

Een creator is iets dat of iemand die iets maakt.

In de bestreden uiting brengt adverteerder duidelijk tot uitdrukking dat als je niet gelukkig bent met je huidige manier van Packshots maken, er een betere oplossing is.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft -samengevat- gesteld dat de woorden “Packshot Creator” een verwijzing inhouden naar een specifiek apparaat voor het maken van productfoto’s (packshots), van welk product klager de dealer is in de Benelux. Adverteerder heeft dit niet kunnen weerleggen. Adverteerder heeft onder verwijzing naar een aantal links weliswaar aannemelijk gemaakt dat “packshot” een algemene en in Nederlandstalige uitingen gebruikte benaming is voor een productfoto, maar niet aannemelijk is geworden dat het woord Packshot (met een hoofdletter) in combinatie met Creator (met een hoofdletter) een algemene benaming is voor een product waarmee packshots kunnen worden gemaakt. Het hoofdlettergebruik lijkt ook naar een specifiek product te verwijzen.

Gelet op het bovenstaande gaat de Commissie ervan uit dat de mededeling “Ook problemen met uw Packshot Creator?” voor de in aanmerking komende doelgroep uitdrukkelijk of impliciet verwijst naar het product waarvan klager de dealer is in de Benelux.

Nu deze mededeling wordt gedaan in een advertentie betreffende “Alphashot Dé oplossing voor packshotfotografie”, en klager derhalve kennelijk een concurrent van adverteerder is, is er sprake van vergelijkende reclame als bedoeld in artikel 13 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Vergelijkende reclame is, wat de vergelijking betreft, geoorloofd op voorwaarde dat wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 13 onder a tot en met h NRC.

Door de mededeling “Ook problemen met uw Packshot Creator?” wordt zonder enige toelichting gezinspeeld op problemen die “Ook” de lezer van de advertentie met zijn Packshot Creator zou hebben. Noch in de advertentie noch in de reactie op de klacht heeft adverteerder duidelijk gemaakt op wat voor problemen hier wordt gedoeld en wie die problemen zou ondervinden. Naar het oordeel van de Commissie gaat van deze mededeling onmiskenbaar de boodschap uit dat het product, waarvan klager de dealer in de Benelux is, een gebrekkig product is. Gelet hierop wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat de vergelijking zich niet kleinerend uitlaat over het merk van een concurrent als bedoeld in artikel 13 onder e NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 13 aanhef en onder e NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken