a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2011/00171

Datum:

29-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Goede smaak/fatsoen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisie-commercial waarin het volgende wordt gezegd:

 

“Eneco wil dat we allemaal groene stroom gaan gebruiken. Heel Nederland moet meedoen. Dus Eneco is heel duurzaam. Wij vinden Eneco vooral heel duur. U kunt veel goedkoper uit zijn en toch met 100% groene stroom. Bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Stap nu over en bespaar honderden euro’s. Vergelijk de prijzen op Nederlandenergie.nl of bel 0800-4664. Ik zeg: doen.”

 

De klacht

 

Klager vindt het ‘van laag allooi’ om een ander ‘tot op de veters af te fikken’ door te stellen dat Eneco duurder is dan de Nederlandse Energie Maatschappij. Volgens klager is het ‘geen stijl om ten koste van anderen je succes menen te moeten halen’. Klager is van mening dat juist de eigen sterke punten naar voren dienen te worden gebracht, zonder anderen te beschadigen.

 

Het verweer

 

De klacht is gemotiveerd weersproken. Voor zover voor de beslissing van belang wordt in het oordeel op het verweer teruggekomen.

 

De mondelinge behandeling

 

Mr. De Heer voornoemd heeft het standpunt van adverteerder nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

 

De Commissie stelt voorop dat sprake is van vergelijkende reclame. Het maken van vergelijkende reclame is op zichzelf niet ontoelaatbaar, mits deze voldoet aan de voorwaarden zoals genoemd in artikel 13 a tot en met h. Of de reclame aan deze voorwaarden voldoet is in het onderhavige geval niet in geschil.

 

Voor zover klager de reclame in strijd acht met de goede smaak of het fatsoen zoals bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) dan wel onnodig kwetsend acht in de zin van artikel 4 NRC, oordeelt de Commissie als volgt.

Gelet op het subjectieve karakter van deze criteria, stelt de Commissie zich, bij de beantwoording van de vraag of reclame daarmee in strijd is, terughoudend op. De Commissie acht de commercial, mede gelet op deze terughoudendheid, niet van dien aard, dat de grens van het toelaatbare wordt overschreden.

 

Gelet op het voorgaande treft de klacht geen doel.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken