a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0188

Datum:

27-05-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Sanoma Uitgevers BV voor het tijdschrift Donald Duck, waarin Marijke Helwegen – “boegbeeld van de plastische chirurgie” – gevraagd wordt waaraan ze dit keer is geopereerd waarop zij met een stem als die van Donald Duck antwoordt: “aan mijn stembanden”. Daarna zegt een stem: “Donald Duck, ook eeuwig jong”.

De klacht

Klagers dochter (21) is geboren met een ernstige afwijking aan haar luchtpijp (canule) waaraan zij vele malen is geopereerd. Ondanks deze operaties heeft zij een afwijkende stem hetgeen grote implicaties heeft op haar leven. Door domme mensen is haar vaak gezegd dat zij als Donald Duck praat. Een stem als die van een canule patiënt is niet iets om mee te spotten.

Het verweer

De uiting is duidelijk humoristisch bedoeld.
De uiting wordt bij het publiek zeer gewaardeerd en is niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Dat de uiting door klager als kwetsend wordt ervaren, betekent niet dat de uiting in algemene zin kwetsend is.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat het zien en horen van de uiting bij klagers gezin emoties oproept door hetgeen klagers dochter heeft moeten ondervinden. Echter bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting nodeloos kwetsend is, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van dit criterium. Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie, alles overwegend, de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. Zij overweegt daartoe dat de uiting, waarin het stripweekblad Donald Duck wordt aangeprezen, duidelijk humoristisch is bedoeld en aldus door het gemiddelde publiek zal worden ervaren en dat in de uiting niet de spot wordt gedreven met canule patiënten. Hoezeer de Commissie ook begrip heeft voor de gevoelens van klager, dit leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken