a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2017/00240

Datum:

15-06-2017

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een zogenaamde “prijzenzuil” bij het Tinq tankstation aan het Weerdingerkanaal 231 te Nieuw-Weerdinge. Op deze zuil staat, onder het logo van TinQ en -digitaal- de op dat moment geldende prijzen van “euro 95” en “diesel”:

“ZATERDAG

 & ZONDAG  

EURO 95                   DIESEL

17 ct                           15 ct

KORTING*                 KORTING*    

* per liter gerekend vanaf de TinQ landelijke adviesprijs (zie www.tinq.nl)”.            

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Doordeweeks varieert de getoonde prijs van benzine “95 ongelood” van € 1,519 tot € 1,539. Op de prijzenzuil is “levensgroot” vermeld dat er op zaterdag en zondag 17 cent korting wordt verleend op “95 ongelood”. Bij tanken op zondag 26 februari 2017 werd er € 1,519 per liter in rekening gebracht, zoals ook op de pomp zelf stond. Op de zuil is echter sprake van 17 cent korting.

Bij navraag op maandag deelde TinQ mee dat de korting van 17 cent op zaterdag en zondag geldt ten opzichte van de Landelijke Advies Prijs (LAP), die op dat moment € 1,689 was. Op klaagsters reactie dat die prijs door de week ook al wordt gehanteerd en dat er in het weekend dus geen korting is, was het antwoord dat door de week ook al korting wordt gegeven ten opzichte van de LAP, maar dat die korting niet op de zuil is vermeld. Verder werd verwezen naar de tekst onderaan de zuil (volgens klaagster “in wel hele kleine letters”), inhoudende de mededeling dat de LAP leidend is en een verwijzing naar de website van adverteerder. Klaagster stelt: “alsof je op die website tijdens het tanken gaat kijken”.

Volgens klaagster is deze reclame bedrieglijk en/of misleidend. 

 

Het verweer

Namens adverteerder (hierna: TInQ) is onder meer het volgende meegedeeld.

TinQ kan zich niet vinden in de klacht  Zij heeft op de zuil door middel van een asterisk en de daarbij behorende, voldoende leesbare, tekst duidelijk gemaakt wat het referentiekader van de korting van 17 eurocent op Euro 95 is, te weten “per liter gerekend vanaf de TinQ landelijke advlesprijs (zie www.tinq.nl)” .

De mededeling met het referentiekader wordt ook apart, op ooghoogte en duidelijk zichtbaar, getoond bij de pompinstallaties. Klaagster heeft dan ook, alvorens te besluiten om te gaan tanken bij TinQ, in voldoende mate kennis kunnen nemen van de informatie dat de 17 eurocent korting op Euro 95 op zaterdag en zondag geldt ten opzichte van de TinQ landelijke adviesprijs. Daarbij wordt ook de vindplaats van de landelijke adviesprijs getoond door middel van de verwijzing naar de website. De in het verweer opgenomen “locatiefoto’s”  tonen aan dat, anders dan klaagster stelt, geen sprake is van “wel hele kleine letters”.

Klaagsters stelling dat de prijs die op zondag werd getoond op de prijzenzuil dezelfde prijs was als de prijs die doordeweeks was gehanteerd door TinQ is onjuist. Een manager bij TinQ heeft hierover meegedeeld:

“De TinQ landelijke adviesprijs voor het product Euro95 heeft in de periode van maandag 20 feb – zondag 26 feb. ongewijzigd op € 1.689/liter gestaan.

De korting op Euro 95 van maandag t/m vrijdag bedraagt bij TinQ Nieuw Weerdinge 15 ct/liter. Dus in de bewuste week heeft de Euro 95 prijs van maandag t/m vrijdag onveranderd op € 1.539 / l. gestaan,

Op ZATERDAG en ZONDAG is er een actiekorting bij TinQ Nieuw-Weerdinge van 17 ct/l. Dus stond de prijs op beide dagen op € 1.689 -/- €0.17 = € 1.519.

Deze prijs werd die dag ook op het prijzenbord, het telwerk van de pomp en op tinq.nl gepubliceerd”.

Het bovenstaande correspondeert met de mededeling van klaagster dat zij op zondag 26 februari 2017 € 1,519 per liter heeft betaald. Ook noemt klaagster de literprijs van € 1,539 oftewel de prijs die van maandag tot en met vrijdag (20 tot en met 24 februari 2017) heeft gegolden. Deze literprijs staat ook op de bij de klacht overgelegde foto.

Uit het bovenstaande volgt dat op zaterdag en zondag daadwerkelijk sprake is geweest van een korting van 17 cent op de TinQ landelijke adviesprijs. Bovendien kon klaagster  op zaterdag en zondag goedkoper tanken dan doordeweeks. De landelijke adviesprijs, de pompprijs en de toegepaste korting zijn via internet op de betreffende dag vanuit huis, werk en mobiel voorafgaand aan het tanken maar ook na het tanken controleerbaar. Van misleiding is dan ook geen sprake.

Blijkens de in het verweer opgenomen foto’s van de locatie heeft TinQ zich de inhoud van de uitspraak van de voorzitter van de Commissie van 30 maart 2016 in dossier 2016/00048 aangetrokken. De consument wordt op de onderhavige locatie op tweeërlei wijze, zowel via de prijzenzuil als op ooghoogte bij de pompinstallaties, geïnformeerd over het feit dat de korting specifiek geldt ten opzichte van de TinQ landelíjke adviesprijs, waarbij ook de vindplaats uitdrukkelijk wordt vermeld. Bovendien  heeft TinQ de tekst behorende bij de asterisk vergroot.

 

De mondelinge behandeling

Namens TInQ is onder meer het volgende meegedeeld.

Acties waarbij korting wordt gegeven ten opzichte van de landelijke adviesprijs, worden alom in de branche van TinQ gehanteerd. Desgevraagd wordt meegedeeld dat iedere maatschappij daarbij zijn eigen landelijke adviesprijs heeft. Er zijn bedrijven die hun landelijke adviesprijs in rekening brengen, met name langs de snelweg, maar TinQ doet dat niet.

Bij TInQ wordt de prijs centraal bepaald voor alle tankstations; er is geen sprake van franchising. Dagelijks wordt om 16 uur de landelijke adviesprijs bepaald. Vervolgens wordt vanaf 24 uur de nieuwe prijs gehanteerd. Door de wisselende landelijke adviesprijs is het mogelijk dat de prijs inclusief 17 cent korting op de ene dag hoger is dan de prijs inclusief 15 cent korting op een andere dag. Desgevraagd wordt namens TInQ meegedeeld dat de 15 cent korting niet uitdrukkelijk wordt gecommuniceerd; gesteld wordt: “De kracht van de reclame is het minimalisme”.

Namens TInQ wordt nog een foto van de bestreden prijzenzuil overgelegd. 

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat de bestreden prijszuil een op zichzelf staande reclame-uiting is, die als zodanig in overeenstemming met de Nederlandse Reclame Code moet zijn. Uitgaande hiervan en van de door klager en adverteerder overgelegde foto’s van de bestreden uiting (bijlagen 1 tot en met 3 bij deze uitspraak), oordeelt de Commissie als volgt.

In de mededeling

“ZATERDAG

 & ZONDAG  

EURO 95                   DIESEL

17 ct                           15 ct

KORTING*                 KORTING*”

zijn twee goed zichtbare asterisken opgenomen, die duidelijk verwijzen naar de mededeling daaronder:

“* per liter gerekend vanaf de TinQ landelijke adviesprijs (zie www.tinq.nl)”. Hierdoor is voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat (het aanbod van) 17 cent korting op EURO 95, waarop de klacht kennelijk betrekking heeft (klaagster spreekt over “17 cent korting” op “95 ongelood”), geldt ten opzichte van de TinQ landelijke adviesprijs. Niet wordt gesuggereerd dat de korting van 17 cent geldt ten opzichte van de prijs die door de week geldt.

Dat de korting van 17 cent geldt ten opzichte van de TinQ landelijke adviesprijs wordt nog eens bevestigd bij de pompinstallaties.

Adverteerder heeft verder voldoende aannemelijk gemaakt dat bovenbedoelde 17 cent korting op de door klaagster genoemde zondag, 26 februari 2017, daadwerkelijk is gehanteerd.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken