Stichting Reclame Code
Voor adverteerders
A A A

De bestreden uiting

Klager maakt bezwaar tegen een uiting op www.simpel.nl betreffende een T-Mobile abonnement. Daarin staat onder de aanhef:

“Specificaties T-Mobile 1000 MB EU +

 Onbeperkt Bellen NL & 120 Min. EU – Samen” onder meer:

“Met Go Basic bel je in Nederland volledig onbeperkt en krijg je daarnaast 120 minuten om te bellen in de rest van de EU. Je databundel gebruik je zowel in Nederland als in de rest van de EU, zonder extra kosten! Je abonnement pas je maandelijks kosteloos aan, zowel naar boven als naar beneden. Zo sluit je abonnement altijd aan bij je verbruik. Internetten doe je op het razendsnelle netwerk van T-Mobile, dat als beste getest is van Nederland!

Actietarief en voorwaarden gelden alleen als je met minstens twee familieleden en/of vrienden een T-Mobile Samen groep aanmaakt na je bestelling. Alle groepsleden hebben een T-Mobile 06- of 097-nummer. Je kan in maximaal één T-Mobile Samen groep zitten.

Inhoud abonnement

Type                                         nieuw abonnement

Contractduur                            24 maanden

                                                 Onbeperkt bellen

Minuten / SMS / MB                  Onbeperkt sms

                                                  1000 MB 4G

Internetsnelheid                         max. 120 Mb/s”

en

“Totale kosten

Voor je abonnement                   € 336,00

(24 maanden x € 14,00)

Aansluitkosten1                           € 20,00

Nummerbehoud                          Gratis

Totale kosten over 2 jaar            € 356,00

1De aansluitkosten zijn eenmalig en worden automatisch, na ingang van het abonnement, door T-Mobile afgeschreven.

Wat betaal je voor je abonnement?

Product                                                                                                   Prijs per maand

1000 MB EU + Onbeperkt Bellen NL & 120 Min. EU – Samen              24 x € 14,00

                                                                                                       daarna € 22,50

Totaal per maand                                                                              € 14,00.

 

Prijsinformatie voor overige kosten

Binnen bundel

Per minuut   € 0,00

Per SMS      € 0,00

Per MMS     € 0,00

Buiten bundel

Per minuut   € 0,00

Per SMS      € 0,00

Per MMS     € 0,00

Acties

Netwerkacties

• Je krijgt €5,- korting op je factuur als je een T-Mobile Samen groep hebt met minstens twee familieleden en/of vrienden

• 24 maanden lang € 14.00 (normaal € 22.50 per maand)

• Tijdelijk slechts € 20.00 aansluitkosten (normaal € 53.38)

• 120 minuten bellen in en naar EU-landen, gebruik al je data in de EU

Bijzondere voorwaarden

Het actietarief geldt alleen als je een T-Mobile Samen groep aanmaakt met minstens twee familieleden en/of vrienden met een T-Mobile 06- of 097-nummer. Er mogen maximaal 5 aansluitingen worden toegevoegd, hierin is de beheerder niet meegerekend.

• De minimumleeftijd voor het aanvragen van een abonnement is 18 jaar.

• Genoemde prijzen zijn inclusief btw.

• Deze aanbieding is geldig tot 30-04-2017

• Algemene voorwaarden van Belsimpel.nl”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager sloot in april 2017 twee 2 telefoonabonnementen af op basis van de onderhavige actie. Volgens deze actie wordt een abonnementsprijs van 14 euro aangeboden en kan daarnaast 5 euro korting op de factuur worden verkregen, als een T-Mobile Samen groep wordt aangemaakt met minimaal 2 andere personen.

Bij ontvangst van de eerste factuur bleek het bovenstaande echter niet juist te zijn; na aftrek van de € 5,- Samenkorting diende klager € 14,- te betalen. Volgens de Belsimpelhelpdesk is de 5 euro korting al in de abonnementsprijs verwerkt. Dit valt echter niet uit de uiting op te maken.

Klager vindt de uiting misleidend, ook omdat op de bewuste site mede een abonnement werd aangeboden voor een abonnementsprijs van € 19,- per maand. 

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

In de abonnementsprijs is een korting verwerkt waarvoor de klant nog actie moet ondernemen. Van misleidende reclame is echter geen sprake. Verweerder voert hiertoe het volgende aan.

Ten eerste is er naar de mening van verweerder geen sprake van reclame in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Van misleiding is evenmin sprake, aldus verweerder. T-Mobile Samen is een actie waarbij je in een "groep" moet zitten om korting te krijgen. Omdat de actie laagdrempelig is en iedereen er gebruik van kan maken, is de korting al verwerkt in de prijs. Nergens op de site wordt de indruk gewekt dat de Samen-korting hier nog overheen komt.

Klager had volgens verweerder aan de volgende punten, los en in combinatie met elkaar, kunnen zien dat de korting al in de abonnementsprijs was verwerkt:

1.

Het staat in de productnaam.

2.

Onder het kopje “Wat betaal je voor je abonnement?" wordt letterlijk het antwoord gegeven: “14 euro per maand”.

3.

In de voorwaarden staat het dikgedrukt en zelfs met onderstreping dat dit actietarief alleen geldig is als je in een groep zit.

4.

Klager heeft gezien dat er ook een aanbod van € 19,- per maand bestaat. Dat is er inderdaad; verweerder wil geen valse verwachtingen wekken en communiceert dus ook nog een prijs zonder Samen-korting.

Er zijn veel verschillende prijzen, abonnementen, bundels en telefoons, waardoor verweerder zich goed kan voorstellen dat klanten met veel informatie worden geconfronteerd. Verweerder kan zich echter moeilijk voorstellen dat over de onderhavige uiting onduidelijkheid is ontstaan. Los van de communicatie is de verwachting om voor € 9,- per maand onbeperkt bellen, 1000 MB 4G internet, bellen in Nederland en 120 minuten EU bellen te krijgen niet realistisch. Bij de goedkoopste sim-only provider kost alleen het 4G-internet al € 8,- per maand, laat staan dat daar nog onbeperkt bellen bij komt.

 

Het oordeel van de Commissie

1.

De Commissie stelt voorop dat de bestreden uiting moet worden aangemerkt als reclame in de zin van artikel 1 NRC. Er is immers sprake van een openbare, directe aanprijzing door adverteerder van een dienst, namelijk een abonnement, genaamd “T-Mobile 1000 MB EU +  Onbeperkt Bellen NL & 120 Min. EU – Samen”.

2.

In de bestreden uiting wordt als prijs voor dit abonnement vermeld:

“(24 maanden x € 14,00)”

respectievelijk

“Prijs per maand

24x € 14,00                                                                                                            

daarna € 22,50”.

Vervolgens staat elders, onder het kopje

“Acties

 Netwerkacties” onder meer:

“• Je krijgt €5,- korting op je factuur als je een T-Mobile Samen groep hebt met minstens twee familieleden en/of vrienden

• 24 maanden lang € 14.00 (normaal € 22.50 per maand)”.

De Commissie begrijpt uit de klacht en het verweer dat voornoemde “€ 5,- korting op je factuur” reeds is verwerkt in de eerder genoemde abonnementsprijs gedurende 24 maanden van € 14,- per maand. Naar het oordeel van de Commissie valt deze verwerking voor de gemiddelde consument niet voldoende duidelijk uit de bestreden uiting op te maken. In zoverre acht de Commissie de uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk ten aanzien van de prijs als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt verweerder  aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap