Stichting Reclame Code
Voor adverteerders
A A A

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de uiting op adverteerders website www.kinderbed.biz (pagina https://www.kinderbed.biz/kinderbedden/p-1a/KBMAP.html) waarin wordt aangeboden:

“Kinderbed / Tienerbed Maxima Pink 90x200

(in dekkend roze massief grenen + gratis lattenbodem)”.

In de uiting staat onder meer, voor zover hier relevant:

“Prachtig juniorbed in massief grenen …” en

“Materiaalsoort: MASSIEF Europees Grenenhout”.

In een hieronder staande afbeelding staan de volgende mededelingen:

“Massief Hout” en “Geen spaanplaat, maar stevig hout uit het Noord-Europees woud”.

In een soort stempel staat: “100% massief – Top Kwaliteit”. Verder is de aanduiding “MDF” in een rode cirkel doorgestreept.

 

De klacht

Op de website wordt geadverteerd dat alle bedden van massief hout zijn en dat geen gebruik wordt gemaakt van spaanplaat en mdf. Klager heeft voor zijn dochter voor een bed van adverteerder (bed ‘Maxima’) gekozen, omdat hij een bed wil zonder de chemische dampen die in spaanplaat en mdf voorkomen. Bij aflevering van het bed bleek echter dat het hoofd- en voeteneind 100% van mdf is gemaakt. De verkoper heeft dit uiteindelijk toegegeven. Aan klagers verzoek aan de verkoper om de website aan te passen, is (nog) niet voldaan. Volgens klager worden klanten onjuist en misleidend geïnformeerd. Klager vermoedt dat adverteerder meer bedden in het assortiment heeft die mdf bevatten.

 

Het verweer

Adverteerder stelt vijftig verschillende bedden te verkopen, die alle van massief hout zijn gemaakt. Twee van de vijftig bedden bevatten kleine delen van mdf, omdat deze bedden niet in de betreffende vorm van massief hout gemaakt kunnen worden. Alleen op adverteerders websites wordt deze tekst vermeld, er wordt niet elders mee geadverteerd. Adverteerder vraagt zich af of zij “voor deze ene klacht” de tekst moet aanpassen.

 

De repliek

Klager voert aan het bed Maxima te hebben gekocht in de veronderstelling dat het een 100% massief houten bed was, zonder mdf of spaanplaat, zoals op de betreffende productpagina wordt geadverteerd. Het gehele hoofd- en voeteneinde van het bed bleek echter uit mdf te bestaan. Klager meent dat de productinformatie moet worden aangepast voor de bedden die niet van massief hout zijn.

 

De dupliek

Adverteerder stelt niet de intentie te hebben om klanten te misleiden en er belang bij te hebben om informatie te verschaffen die klopt. Adverteerder is aan het bezien of bij de twee specifieke bedden de informatie kan worden aangepast.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden uiting, waarin het bed Maxima wordt aangeboden, wordt op verschillende plaatsen en manieren vermeld dat het bed is gemaakt van massief (grenen)hout en dat geen gebruik is gemaakt van mdf of spaanplaat. Als erkend is komen vast te staan dat in werkelijkheid verschillende onderdelen van dit bed uit mdf bestaan.

Het voorgaande leidt tot het oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de uitvoering van het aangeprezen product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie – de aanschaf van het betreffende bed – dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter  

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap