Stichting Reclame Code
Voor adverteerders
A A A

De bestreden reclame-uiting

Het betreft het volgende aanbod op adverteerders website www.lounge-set-kopen.nl:

“ Loungeset Theoules

€ 2,399.00 €1,999,00

(..)

De loungeset Theoules is gemaakt van duurzaam rond gevlochten rotan (..)

Beschrijving

(..)

Luxe loungeset Theoules van stevig en weerbestending rond gevlochten rattan (..)”

 

De klacht

In juni 2017 is klaagster op zoek gegaan naar een rotan loungeset. Zij vond deze op de website van adverteerder. Na een lange levertijd werd op 6 oktober 2017 de loungeset bezorgd. De avond na aflevering bleek de loungeset gemaakt te zijn van kunststof namaak rotan in plaats van natuurlijk rotan. Klaagster heeft een e-mail naar adverteerder gestuurd en gevraagd of de loungeset kon worden teruggenomen en alsnog een rotan set kon worden geleverd. Adverteerder is hier niet op ingegaan. Klaagster acht de uiting op grond van het voorgaande misleidend.

 

Het verweer

Klaagster kon weten dat loungeset Theoules niet van natuurlijk materiaal is gemaakt. Alle tuinmeubelen van adverteerder zijn immers vervaardigd van weerbestendig materiaal. Dit staat ook in de product bijlagen. Natuurlijk rotan is niet weerbestendig en niet geschikt voor buiten. In de advertentie wordt ook nergens vermeld dat de loungeset van natuurlijk rotan is gemaakt. Als op Google wordt gezocht met de woorden ‘rotan loungeset’ vindt men ook geen loungesets van natuurlijk rotan. Op de website is slechts de productinformatie van de leverancier overgenomen, die ook het woord ‘rattan’ gebruikt dat in het Nederlands vertaald moet worden als ‘rotan’. Om verwarring te voorkomen had klaagster nadrukkelijk moeten vragen naar een loungeset van natuurlijk rotan. Dit heeft zij niet gedaan. Zij is ook niet naar de showroom van adverteerder gegaan om de loungeset te bekijken. Klaagster heeft nadat de loungeset tijdens de bezorging was uitgepakt geen klacht over het materiaal geuit en geen gebruik gemaakt van haar herroepingsrecht. In het geval van klaagster had adverteerder de loungeset overigens niet terug kunnen nemen omdat het een speciaal voor haar bestelde driezitsbank betreft die niet tot de standaardcollectie behoort.  

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  In de bestreden uiting wordt de loungeset Theoules aangeboden, waarvan wordt gezegd dat deze is gemaakt van ‘rotan’. Deze naam wijst op het gebruik van een natuurlijk product, te weten materiaal dat komt van de rotanpalm. Niet in geschil is echter dat in werkelijkheid de loungeset van kunststof is gemaakt. Hierdoor is sprake van onjuiste informatie. De stelling van adverteerder dat klaagster had kunnen weten dat geen sprake kan zijn van natuurlijk rotan, wordt niet gevolgd. De consument dient erop te kunnen vertrouwen dat een meubel waarvan wordt gezegd dat deze van rotan is gemaakt, daadwerkelijk van dit materiaal is vervaardigd. Het noemen van een materiaalsoort suggereert immers dat het product van dat materiaal is gemaakt. Dat in de uiting staat dat het om weerbestendig materiaal gaat, maakt niet dat klaagster daaruit kon afleiden dat het in feite om kunststof ging in plaats van rotan. Van de gemiddelde consument kan in een dergelijk geval ook niet worden gevergd dat deze nader onderzoek doet naar de gebruikte materiaalsoort.

2)  Het voorgaande leidt tot het oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie over de uitvoering van het aangeprezen product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht zou kunnen worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet zou hebben genomen, is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter  

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap