Stichting Reclame Code
Voor adverteerders
A A A

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de foldervan Happy Meubel, waarin onder meer een rode “2+ longchair” wordt aangeboden, van 895,- voor 299,-, “uitgevoerd in stof, incl. kussens”.

Een kopie van de bewuste pagina van de folder is aan deze uitspraak gehecht.

 

De klacht

Toen de klagers naar de winkel gingen bleek de bank, uitgevoerd in rode stof voor de genoemde prijs niet verkrijgbaar te zijn. De beige uitvoering kostte gewoon € 895,-.  De aanbieding bleek alleen leverbaar zijn in lila en er was sprake van een slechte constructie. De lila stof kon echter niet worden getoond. 

 

Het verweer

De folder is niet misleidend aangezien bij het bankstel geen kleur is vermeld.

 

Het oordeel van de Commissie

De in de folder afgebeelde bank is bekleed met een rode stof. Om die reden mochten de klagers ervan uitgaan dat deze bank, uitgevoerd in de kleur rood, voor € 299,- verkrijgbaar was. Immers, indien een aanbieding voorzien is van een afbeelding dient, aldus de Algemene Aanbeveling onder l, die afbeelding er een te zijn van het aangeboden product. Dit geldt ook ten aanzien van de kleur. Adverteerder heeft niet weersproken dat de bank, uitgevoerd in rood, niet voor € 299,- verkrijgbaar is, zodat de uiting in strijd is met eerdergenoemde Algemene Aanbeveling.

Blijkens het voorgaande heeft de adverteerder tevens onjuiste informatie verstrekt over één van de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en kan de consument er hierdoor toe worden gebracht om een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

 

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code Nieuw) en met de Algemene Aanbeveling onder l. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap