a a a
 

Opmerkelijke cases

College van Beroep

Tegen vier beslissingen van de Reclame Code Commissie werd beroep ingesteld. We bespreken er hier 3.

De Suikerunie diende een klacht in tegen een tv-commercial van drogisterijketen Douglas, omdat daarin de (volgens de Suikerunie onjuiste) suggestie zou zijn besloten dat het eten van suiker rimpels veroorzaakt. Voor een dergelijke claim zou geen bewijs zijn, zoals ook de RCC oordeelde. Douglas diende in de beroepszaak  een aantal onderzoeken in: het college was door de onderzoeken niet overtuigd en bevestigde de uitspraak van de RCC.

Lees hier de hele uitspraak. 

 

Ook moest het College van Beroep een oordeel vellen over de aanprijzing van 5G door Vodafone. De klacht in deze zaak was dat 5G er nog niet was, omdat de frequenties daarvoor pas in 2021 geveild worden. De RCC gaf klager gelijk, maar in beroep oordeelde het College anders: van misleiding was geen sprake.

Lees hier de uitspraak. 

 

Wij zijn het enige duurzame tonijnmerk van Nederland. Dat is ultrakort de claim die Fish Tales, een tonijnmerk, maakt. Dat lieten andere tonijnmerken, die ook over keurmerken beschikken, niet zomaar over hun kant gaan. De zaak leidde tot een Collegezaak, waarin de klagers in het gelijk werden gesteld.

Lees hier de uitspraak.

 

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC