a a a
 

Informatie voor video-uploaders

Aansluiting bij de SRC op basis van de Mediawet
Informatie voor video-uploaders

Per 1 juli 2022 vallen grote influencers die actief zijn op YouTube, Instagram en/of TikTok (aangeduid als ‘video-uploaders’) net als omroepen en video-on-demand diensten onder de Mediawet. Dat betekent concreet dat zij zich vanaf die datum moeten registreren bij het Commissariaat voor de Media, maar ook bij de Stichting Reclame Code, voor zover je als video-uploader reclame maakt in of rondom je video’s. Dit is in de Mediawet geregeld.

Wil je weten wanneer je precies als video-uploader wordt aangemerkt? Doe dan de registratriecheck op de website van het Commissariaat voor de Media.
Voldoe je aan de criteria en heb je jezelf aangemeld bij het Commissariaat voor de Media? Dan kun je je daarna bij de SRC aanmelden via onderstaande button.

Wat doet de Stichting Reclame Code?

De Stichting Reclame Code wil graag bevorderen dat er op verantwoorde wijze reclame wordt gemaakt zodat het consumentenvertrouwen in reclame wordt behouden. Dit doet zij o.a. door:

  • het faciliteren van de Nederlandse Reclame Code (NRC)  waarin regels voor reclame staan en de klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie (RCC).
  • het aanbieden van training, voorlichting, monitoring en copy advies aan adverteerders en de partijen met wie zij samenwerken, zoals bureaus, media en video-uploaders. Better safe than sorry!

 

Wat houdt registratie bij de SRC in?

  • Dat je het uitgangspunt van de Stichting Reclame Code dat reclame op verantwoorde wijze moet worden gemaakt (lees hier de statuten) en de Nederlandse Reclame Code erkent;
  • Dat je de werkwijze van de Reclame Code Commissie (RCC) ondersteunt en meewerkt als er een klacht wordt ingediend tegen reclame in jouw video (zie hier het Reglement);
  • Dat je je verplicht om als de Reclame Code Commissie na een klacht heeft geoordeeld dat jouw video in strijd is met de Nederlandse Reclame Code, je deze video aanpast of verwijdert. Als je daarbij hulp nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met de afdeling Compliance, Copy Advies en Training via compliance@reclamecode.nl.
  • Dat je je (handels)naam en contactgegevens met de SRC deelt zodat we makkelijk contact met je kunnen opnemen en het Commissariaat voor de Media kunnen informeren dat je bent aangesloten;
  • Dat je jaarlijks een financiële bijdrage aan de Stichting Reclame Code betaalt.

 

Welke kosten zijn er verbonden aan registratie?

Video-uploaders die in of rondom video’s reclame maken zijn voor 2022 een jaarlijkse bijdrage van € 90,74 verschuldigd. De factuur wordt verstuurd in het eerste kwartaal van het volgende kalenderjaar.

Hoe registreer ik mij(n bedrijf)?

Je sluit je aan bij de Stichting Reclame Code door hier het registratieformulier in te vullen.

Wat als ik me niet registreer?

Dan handel je in strijd met de Mediawet.

 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met compliance@reclamecode.nl, we helpen je graag verder.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC