a a a
 

Opmerkelijke cases

100% biologisch afbreekbaar
Opmerkelijke cases

Koffiecups van de Koffiejongens hebben als voordeel dat je hun cups na gebruik in de GFT-bak kunt gooien, omdat ze 100% biologisch afbreekbaar zouden zijn. Mooi gezegd, maar wel een slecht idee, vond een klager. De bioplastics waarvan de cupjes gemaakt worden, worden volgens hem in Nederland niet gecomposteerd, en het advies van Milieu Centraal luidt: gooi koffiecupjes niet in de GFT-bak. De Commissie gaf de klager geen gelijk en wees de klacht af: de cupjes worden gemaakt van PLA, een plastic met suikerriet en mais als grondstof.

Dat Milieu Centraal in Nederland in het algemeen adviseert om koffiecupjes niet bij het GFT afval te gooien, heeft als reden te voorkomen dat er per ongeluk ook niet-composteerbare cups (van andere merken) tussen zullen zitten. Dat betekent echter niet dat de cupjes van de Koffiejongens niet composteerbaar zijn. Nu de Koffiejongens de composteerbaarheidsclaim hadden onderbouwd, kon niet gezegd worden dat de bewering “100% biologisch afbreekbaar” misleidend was.

Wie zin heeft in koffie, kan de uitspraak hier lezen.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC