a a a
 

Opmerkelijke cases

Kinderidolen

De RCC-zitting van 22 oktober 2020 stond geheel in het teken van kinderidolen op voedselverpakkingen: snacks in het supermarktschap met op de verpakking plaatjes van Disney- of andere tekenfilmfiguren, zoals de prinsessen uit Frozen, de puppies uit Paw Patrol en figuren uit de Fabeltjeskrant. De klachten waren ingediend door Foodwatch, die de klachten op (artikel 8 lid 2 van) de Reclamecode voor Voedingsmiddelen baseerde. Daarin staat dat het gebruik van kinderidolen gericht op kinderen tot en met zes jaar niet is toegestaan.

Een aantal adverteerders beriep zich op de passage over de inwerkingtreding van de Code: met een bestaand contract zouden de kinderidolen op de verpakking nog wel zijn toegestaan. De Reclame Code Commissie kwam in een aantal gevallen tot een aanbeveling, en bij een aantal niet. Het gros van de verpakkingen is overigens vrijwel direct uit de schappen gehaald. Voor de fijnproevers: u leest de beslissingen hier.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC