a a a
 

Wat je wel en niet moet eten

Opmerkelijke cases

“Voor palmolie worden hele oerwouden verwoest”, en “Eat plants, not palm, please”. Met die mededelingen op de verpakking plaatste Flower Farm haar nieuwe product (margarine) in de markt. Deze claim klopt niet, vond de European Palm Oil Alliance (EPOA).

Volgens deze organisatie is alle in Nederland geproduceerde palmolie gemaakt met duurzame palmolie die is voorzien van de Roundtable Sutainable Palm Oil-standaard: een waarborg dat er voor de productie van de palmolie geen tropisch regenwoud mag zijn gekapt. De Commissie vond na een uitgebreide behandeling van de zaak dat er met de mededelingen op de verpakking van Flower Farm een ongenuanceerd beeld werd geschetst: de misstanden in de palmolie-industrie worden breed uitgemeten, zonder dat melding wordt gemaakt van het bestaan van ‘schone’ palmolie en het gedeeltelijk verwerken van die palmolie in verschillende andere margarines die in Nederland in de schappen liggen. Door het weglaten van deze informatie wordt de consument op het verkeerde been gezet.  Flower Farm ging tegen de beslissing in beroep, maar behaalde evenmin succes bij het College van Beroep. Dat oordeelde (ook) dat de verpakking misleidend was, omdat de teksten op het kuipje ten onrechte suggereren dat men met het oog op natuurbehoud andere margarines links moet laten liggen.

Lees de beslissing hier.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC