a a a
 

Google nieuw lid van EASA

Google nieuw lid van EASA

De European Advertising Standards Alliance (EASA), waarvan Stichting Reclame Code lid is, verwelkomt Google als eerste organisatie met een bedrijfslidmaatschap van de Alliance en als partner van het zelfregulerende netwerk voor reclamemakers, media en advertentiebedrijven. De kersverse samenwerking met dit gevestigde en alom erkende zelfregulerende netwerk geeft blijk van het onophoudelijke streven van Google naar verantwoord adverteren.

Google is het eerste volledig digitale advertentiebedrijf dat lid van de Alliance wordt. Het voegt zich bij 13 brancheverenigingen die verschillende betrokken partijen binnen het ecosysteem voor adverteren vertegenwoordigen: adverteerders, reclamebureaus en de media. Al deze verenigingen leggen zich toe op het waarborgen en bevorderen van verantwoorde reclame. De Alliance telt daarnaast 28 zelfregulerende organen (self-regulatory organisations oftewel SRO’s) die nationale reclamegedragscodes beheren en toepassen. Dit netwerk van onafhankelijke klantgerichte SRO’s hanteert hoge ethische normen ten aanzien van adverteren. Het levert advies, ziet toe op naleving van de richtlijnen en handelt klachten af. Dit gevestigde zelfregulerende systeem bevordert het vertrouwen in reclame en draagt ertoe bij dat advertenties rechtsgeldig, fatsoenlijk, eerlijk en waarheidsgetrouw zijn.

Otto van der Harst, directeur van Stichting Reclame Code: “We vinden het geweldig om Google te verwelkomen als lid van het EASA-netwerk. Dit zal de samenwerking tussen Google en de zelfregulerende organisaties van de EASA versterken. Via deze organisaties zegt het adverterend bedrijfsleven: wij willen consumenten beschermen tegen misleidende en anderszins ongepaste reclame. Deze samenwerking zal het netwerk van de EASA versterken in deze snel veranderende tijden, onder meer door het aanpakken van onverantwoorde advertenties met behulp van technologie.”

Stéphane Martin, de bestuursvoorzitter van EASA: “Het doet ons een groot genoegen om Google te verwelkomen als lid van de EASA en partner van ons zelfregulerende netwerk. Dit geeft blijk van de toewijding van Google aan nationale zelfregulerende reclamecodes in aanvulling op wereldwijde initiatieven en beleidsregels.”

“Lid worden van de European Advertising Standards Alliance vertegenwoordigt een unieke gelegenheid voor Google om zijn relaties en samenwerking met het zelfregulerend ecosysteem voor verantwoord adverteren verder te ontwikkelen”, zegt Lucas Boudet, de algemeen directeur van de EASA.

Matt Brittin, bestuursvoorzitter EMEA Business & Operations bij Google: “Google is verheugd en vereerd om als eerste met een bedrijfslidmaatschap toe te treden tot EASA. We zijn sterk van mening dat het waarborgen van vertrouwen van consumenten in de advertenties die zij online zien van cruciaal belang is voor de toekomst van onze sector. Dit is bovendien nodig om het internet voor iedereen open en betaalbaar te houden. EASA en zijn netwerk van Europese reclametoezichthouders vervullen een sleutelrol in dit streven. We zien ernaar uit om EASA te helpen om zijn hoge normen te blijven hanteren. Dit zal bijdragen aan veilige en verantwoorde reclame voor Europese consumenten terwijl de leden van de EASA zich verder blijven ontwikkelen om aansluiting te vinden bij ons snel veranderende ecosysteem voor digitaal adverteren.”

“In een tijd waarin ruim 50% van alle wereldwijde reclamebudgetten opgaan aan online advertenties is het van cruciaal voor de toekomstige geloofwaardigheid en resultaten van advertentienormen dat de grote digitale platforms deel uitmaken van het zelfregulerende systeem voor reclame. De toetreding van Google tot de European Advertising Standards Alliance is een historische mijlpaal die door adverteerders volmondig wordt toegejuicht. We hopen dat deze deal met de EASA de aanzet zal zijn voor een bredere dialoog en toekomstige samenwerkingsverbanden tussen Google en andere wereldwijde SRO’s”, zegt Stephan Loerke, de CEO van de World Federation of Advertisers (WFA) en vicevoorzitter van de EASA.

Over de EASA

De European Advertising Standards Alliance (EASA) is de enige gezaghebbende stem in Europa als het aankomt op zelfreguleringskwesties op het gebied van reclame. De EASA verenigt 28 zelfregulerende organisaties in 26 Europese landen en 13 brancheverenigingen van adverteerders, media en reclamebureaus die zich bezighouden met marketingcommunicatie variërend van print, outdoor-reclame, televisiereclame en radioreclame tot direct mail en interactieve digitale advertenties. De EASA wil ertoe bijdragen dat advertenties rechtmatig, fatsoenlijk, waarheidsgetrouw zijn en zijn opgesteld vanuit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid en respect voor de regels voor eerlijke concurrentie. De reclamenormen zijn door EASA in het leven geroepen en worden vakkundig afgedwongen. Ze zorgen ervoor dat zelfregulering op het gebied van reclame de beste vorm van regulering is.

Meer informatie over de EASA is te vinden op de website.

 

Interessant artikel?

Deel het met uw netwerk

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC