a a a
 

Opmerkelijke cases

Ontbijtperikelen

Misleiding bij het ontbijt moet streng aangepakt worden, vond een klager. Hij strooide de inhoud van een pak Vlokfeest op zijn boterham en zag vooral witte vlokken. Heel anders dan het er op de verpakking uitziet, want daar zijn de bruine vlokken veruit in de meerderheid. Om het zeker te weten keerde hij nóg een pak Vlokfeest om, en ja hoor: opnieuw meer wit dan bruin.

De klager had ook een verklaring voor het vele wit: witte chocolade is goedkoper dan bruine. De Commissie bekeek de ingrediëntenlijst. Daar stond “Mix van chocoladevlokken en vlokken met vanillesmaak” en niet hoeveel van beide er in een pak zit. De verhouding hoort 50/50 te zijn, liet de adverteerder weten. Was er misschien sprake van een productiefout? Heeft klager de verpakkingen nog? Die had de klager inmiddels niet meer.  De Reclame Code Commissie heeft de klacht afgewezen, omdat zij van oordeel is dat de verpakking geen verkeerde indruk wekt.

Lees hier de gehele uitspraak 2019/00211

Bekijk hier meer opmerkelijke cases.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC