a a a
 

Opmerkelijke cases

Een zaak uit het eerste kwartaal van 2019
Opmerkelijke cases

Alcohol in toetjes? Vermeld dit ook in de reclame!

Een supermarktketen had ook in de reclamefolder moeten vermelden dat de Cheesecake- en Cookie-toetjes alcohol bevatten. Het is volgens de (voorzitter van de) Reclame Code Commissie niet voldoende om dit alleen op de verpakking te vermelden.

De klaagster, die zwanger is, zag de toetjes in de folder en heeft ze bij de budgetsupermarkt gekocht. Samen met haar jonge kinderen eet ze de toetjes. Pas daarna ontdekt zij dat de toetjes alcohol bevatten. Klaagster vindt dat de adverteerder dit duidelijk had moeten vermelden in de reclame en op de verpakking.

Voor wat betreft de verpakking oordeelt de voorzitter dat deze informatie voldoende duidelijk daarop staat, namelijk in een opvallend geel kader. Adverteerder heeft echter nagelaten ook in de reclame te vermelden dat de toetjes alcohol bevatten. Deze informatie is belangrijk omdat een deel van de consumenten, om welke reden dan ook, geen alcohol wil consumeren. Het ligt daarbij niet voor de hand dat de toetjes die klaagster kocht alcohol zouden bevatten.

Lees hier de gehele uitspraak 2019/00041.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC