a a a
 

Opmerkelijke cases

Een zaak uit het eerste kwartaal van 2019
Opmerkelijke cases

De “r” is weer in de maand

In twee opeenvolgende tv-commercials wordt volgens een klager griep geassocieerd met het gebruik van een homeopathisch geneesmiddel. Volgens de Reclame Code Commissie en het College van beroep zijn de commercials zoals die zijn uitgezonden in strijd met de wet.

In de eerste commercial zegt een man, die blijkens de tekst in de televisiecommercial “Anton Griep” heet: “De ‘r‘ is weer in de maand. Volg de griepsituatie bij jou in de buurt op griepalert.nl.” In de tweede commercial wordt gezegd: “Rrrrr in de maand? Neem dan een buisje Oscillococcinum”.

In deze zaak is van belang dat Oscillococcinum een homeopathisch geneesmiddel is waarvan op grond van de wet niet mag worden geclaimd dat het werkt bij griep. Volgens de fabrikant van Oscillococcinum wordt niet in strijd met dit verbod gehandeld. Volgens haar houden de beide commercials geen verband met elkaar. De Reclame Code Commissie en het College van Beroep denken daar heel anders over. De commercials zoals die zijn uitgezonden zijn in strijd met de wet.

Lees hier de gehele uitspraak 2019/00017.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC