a a a
 

Opmerkelijke cases

Wel of geen wortel en paddenstoel in een pakje noedels?

In deze zaak ging het om een pak ‘soba wok style teriyaki’ noedels en wat de gemiddelde consument verwacht dat daarin zit. Op de verpakking stond een afbeelding van een bord noedels met onder meer stukjes wortel en plakjes paddenstoel. Volgens klager klopte deze afbeelding niet met de inhoud van de verpakking, omdat er helemaal geen paddenstoel en wortel in zat.

Het College van Beroep volgde hier de uitspraak van de Reclame Code Commissie en oordeelde dat het etiket van dit product misleidend was. Kijkend naar de verpakking in zijn geheel wekte deze namelijk de indruk dat het product ook wortel en paddenstoel bevat. Terwijl dit er in werkelijkheid niet in zit. De gemiddelde consument zal dit wel verwachten nu deze ingrediënten prominent zijn afgebeeld op de verpakking en niet duidelijk wordt aangegeven dat dit hier afzonderlijk is toegevoegd. Dat op de lijst van ingrediënten geen wortel en paddenstoel staat, maakt dit niet anders. De verpakking in zijn geheel wekt de indruk dat deze ingrediënten wel in het product zitten.

De volledige uitspraak staat hier

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC