a a a
 

Opmerkelijke cases

Planten met koeien vergelijken
Opmerkelijke cases

Op Facebook maakt de adverteerder reclame voor haar plantaardige drinks als een alternatief voor koemelk (“planten zijn de nieuwe koeien”). Daarbij zegt de adverteerder dat haar drinks de helft minder suiker bevatten dan koemelk. Opmerkelijk is dat adverteerder dit claimt terwijl aan haar drinks suiker wordt toegevoegd terwijl koemelk alleen van nature aanwezige suikers bevat.

Aan de hand van ingewikkelde Europese regelgeving moet worden beoordeeld of zo’n voedingsclaim is toegestaan. Belangrijk daarbij is dat koemelk de varianten vol, halfvol en mager kent. De vergelijking die adverteerder maakt, geldt specifiek voor volle melk. Dit laatste blijkt niet uit de uiting. Om die reden voldoet deze reclame niet aan de Europese regelgeving. In zo’n situatie luidt het oordeel dat de reclame in strijd met de wet is als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code.

Lees hier de gehele uitspraak.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC