a a a
 

Opmerkelijke cases

Is vertrekgarantie iets anders dan gegarandeerd vertrek?

Een andere zaak ging over de term “vertrekgarantie”, iets waar we ons nu niets meer bij voor kunnen stellen. Een klager had speciaal voor een reis met vertrekgarantie gekozen. Groot was zijn verbazing (en onvrede) dan ook toen de reis werd geannuleerd wegens “te weinig deelnemers”. Volgens adverteerder bleek duidelijk uit de uiting dat “Vertrekgarantie” niet hetzelfde is als “gegarandeerd vertrek”.

De klacht werd toegewezen: “de gemiddelde consument zal de term “vertrekgarantie” zo opvatten, dat sprake is van een reis waarvan bij voorbaat zeker is dat de reis zal doorgaan, ook wanneer sprake is van onvoldoende deelnemers. De toevoeging “vertrekgarantie” dient dan ook zorgvuldig te worden gebruikt. Hiermee is niet in overeenstemming te brengen dat adverteerder een reis met vertrekgarantie annuleert wegens onvoldoende deelnemers of dat adverteerder de term “vertrekgarantie” gebruikt om aan te geven dat de kans groot is dat de betreffende reis zal doorgaan.”

Lees hier de gehele uitspraak.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC