a a a
 

Opmerkelijke cases

Zonder toegevoegd suikerĀ 
Opmerkelijke cases

De Reclame Code Commissie heeft voedselwaakhond Foodwatch in december 2018 in verschillende klachtenprocedures in het gelijk gesteld waarbij consumenten misleid werden door de voedingsclaim: geen toegevoegde suiker. In onderstaande zaak werd de klacht van Foodwatch over ‘Knijpfruit Appel & Peer’ echter afgewezen.

Aan dit product is namelijk perenpureeconcentraat toegevoegd. Het was de vraag of deze toevoeging als een vorm van toegevoegd suiker kan worden beschouwd. Deze vraag werd beantwoord aan de hand van Europese regelgeving over voedingsclaims. De voorzitter van de Reclame Code Commissie oordeelde dat het product door de toevoeging van het perenpureeconcentraat niet zodanig zoeter wordt dat in strijd met deze regelgeving is. Het gaat namelijk slechts om beperkt effect van deze toevoeging op het totale suikergehalte van het product (1 g suiker extra per 100 g product). Dit maakt aannemelijk dat de toevoeging van het concentraat een ander doel heeft dan om te dienen als zoetmaker.

Lees hier de gehele uitspraak.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC