a a a
 

Opmerkelijke cases

Zweten in de tuin
Opmerkelijke cases

Soms is het lastig om op te schrijven wat er nou precies te zien is in een tv-commercial. Zo ook bij de Hornbach reclame die we maar zullen beschrijven als “mannen-werken-in-tuin-geven-bezwete-kleding- af-die-naar-Azië-wordt- vervoerd-waar-een-vrouw-eraan-ruikt-en-in-extase- lijkt-te-raken.”

De klaagster in deze zaak vond de commercial anti-Aziatisch, racistisch en seksistisch. In Duitsland en Roemenië is de commercial volgens haar niet voor niets van de buis gehaald. Volgens Hornbach staat de commercial voor diversiteit, en is deze juist niet discriminerend. In veel landen is er volgens Hornbach een markt voor gebruikte kleding, de kopers zijn meestal man. In deze commercial wordt dit nu juist op humoristische wijze omgedraaid, aldus Hornbach.

De voorzitter van de Reclame Code Commissie vindt de commercial weliswaar onsmakelijk, maar niet ontoelaatbaar. Het enkele feit dat de Aziatisch uitziende vrouw aan gedragen kleding ruikt, valt volgens hem objectief gezien niet te herleiden tot discriminatie wegens ras of anderszins. De commercial is niet bedoeld om Aziatische mannen of vrouwen belachelijk te maken. In plaats daarvan gaat het om de aanprijzing van het assortiment van Hornbach door middel van een volstrekt absurde verhaallijn. De klacht wordt afgewezen.

Lees hier de gehele uitspraak  2019/00314

Bekijk hier meer opmerkelijke cases.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC