a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2009/00362

Datum:

25-06-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een link op www.volkskrant.nl met de tekst: “5 kg in 1 week afvallen?”. Door op deze link te klikken, opent zich een scherm van de website www.trimgel.nl. Van laatstge­noemde website is een uitdraai aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

De mededelingen op de website www.trimgel.nl zijn misleidend, omdat het gebruik van wel-ke gel of welke pil dan ook niet tot gewichtsverlies leidt. Dit geldt ook voor de op de website aan­geprezen Trimgel respectievelijk Trimcaps. Ook van de in deze producten verwerkte in­grediënten is geen enkele werking te verwachten.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat adverteerder geen verweer heeft gevoerd tegen de klacht.

Hetgeen klaagster heeft gesteld, staat derhalve als onweersproken vast. Dit impliceert dat de informatie op de website onjuiste informatie bevat over de van het product te verwachten re­sultaten als bedoeld in artikel 8.2 onder b Nederlandse Reclame Code (NRC). Het betreft hier een van de voornaamste kenmerken van het product. Voorts is de Commissie van oor­deel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, te weten de aankoop van Trimgel respectievelijk Trimcaps in de onjuiste veronderstelling dat het gebruik van deze producten

tot gewichtsverlies zal leiden. Om die reden zijn de mededelingen over deze producten mis­leidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van hetgeen hiervoor is vermeld, acht de Commissie de mededelingen over Trimgel respectievelijk Trimcaps in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken