a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0281

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

openbare aanbeveling / ALERT

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft borden die in Albert Heijn winkels hangen waarop staat: “3 in de rij kassa erbij”.

De klacht

Ondanks eerdere klachten hangt de reclame nog steeds in ieder filiaal van Albert Heijn terwijl de belofte “3 in de rij kassa erbij” bij de meeste filialen niet wordt waargemaakt.

Op 30 april jl. was klager in het filiaal Grote Marktstraat te Den Haag waar een rij voor de kassa van 10 of meer klanten stond, terwijl boven de kassa een bord hing met “3 in de rij kassa erbij”.
De Commissie heeft aan adverteerder ten aanzien van dit filiaal twee aanbevelingen gedaan (dossiers 05.0002 van 7 februari 2005 en 05.0132 van 19 april 2005) die deze blijkbaar niet heeft opgevolgd. Om die reden verzoekt klager de Commissie om een openbare aanbeveling te doen.

Het verweer

Naar aanleiding van de aanbeveling van de Commissie heeft adverteerder de borden aanvankelijk uit het filiaal in de Weimarstraat in Den Haag verwijderd. Later zijn de borden weer opgehangen toen het filiaal weer aan de belofte “3 in de rij kassa erbij” voldeed. Omdat dit filiaal in april jl. niet aan de belofte voldeed, zijn de borden omstreeks 12 april jl. weer uit het filiaal verwijderd. Toen klager het filiaal bezocht, hingen de borden er dus niet.

De repliek

Het is inderdaad waar dat de borden uit de winkel in de Weimarstraat zijn verwijderd, maar in de winkel in de Grote Marktstraat waarop de aanbevelingen betrekking hadden, hangen de borden wel en wordt de belofte niet nagekomen.
De klacht dient niet per filiaal te worden behandeld maar landelijk. Het gaat om de campagne “3 in de rij kassa erbij”. Omdat deze belofte in zeker de helft van de filialen niet wordt waargemaakt, dienen alle borden te worden verwijderd.

De dupliek

Alleen in filialen waar aan de belofte “3 in de rij kassa erbij” voldaan kan worden, hangen de borden. Dat is in de meeste filialen het geval. Uit klantenonderzoeken blijkt dat klanten tevreden zijn, omdat de wachtrijen aan de kassa steeds korter worden. Adverteerder is van mening dat de klacht per filiaal dient te worden beoordeeld.

Het oordeel van de Commissie

Naar klager stelt, hangen de bewuste borden in het filiaal in de Grote Marktstraat in Den Haag en wordt de belofte “3 in de rij kassa erbij” daar niet nagekomen. Adverteerder heeft aanvankelijk met betrekking tot een ander Haags filiaal verweer gevoerd en heeft daarna in het algemeen gesteld dat de borden slechts hangen in filialen waar aan de belofte “3 in de rij kassa erbij” voldaan kan worden, terwijl adverteerder van mening is dat de klacht per filiaal dient te worden beoordeeld en niet landelijk zoals klager stelt.
Wat het filiaal Grote Marktstraat betreft, heeft adverteerder niet weersproken dat de borden daar hingen toen klager er was. De Commissie acht het aannemelijk dat, toen klager in dit filiaal was, er voor de kassa een rij van 10 of meer klanten stond en dat er geen extra kassa werd geopend. Gelet hierop acht de Commissie de uiting te absoluut en daardoor misleidend.

Aangezien de klacht zich richt op borden die in filialen hangen en klager alleen ten aanzien van het filiaal Grote Marktstraat in Den Haag heeft geconstateerd dat de op de borden geuite belofte in di t filiaal niet wordt nagekomen, kan alleen een oordeel met betrekking tot dit filiaal worden gegeven.

Aangezien adverteerder eerdere aanbevelingen naast zich neer heeft gelegd, zal deze beslissing openbaar worden gemaakt.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken en zal deze beslissing openbaar maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken