a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0391

Datum:

04-09-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de advertentie van Albert Heijn B.V., waarin onder de aanhef “Helemaal ondersteboven van onze Australische bonbons” Australian Homemade-bonbons worden aangeprezen.

De klacht

Anders dan door het inmiddels betekenisloze oorsprongsadjectief ”Belgisch” en de kwalificatie “echte” bij “Echte Belgische chocolade” wordt in deze advertentie gesuggereerd dat de bonbons uit Australië komen. Zij worden echter in Amsterdam gemaakt. Gelet hierop is de advertentie in strijd met de artikelen 5 en 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Duidelijk wordt vermeld dat het om Australian Homemade bonbons gaat. De bonbons van Australian Homemade zijn een begrip en de gemiddelde consument weet dat deze bonbons niet uit Australië komen. In de uiting wordt op overdrachtelijke manier aangehaakt bij de uitdrukking “wat je van ver haalt is lekker”, waarbij de merknaam ‘Australian’ is vertaald in ‘Australië’. Van een duidelijke verwijzing naar de herkomst van de bonbons is geen sprake. Australië staat ook niet bekend om zijn uitzonderlijk goede bonbons, anders dan bijvoorbeeld België.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie ligt in de gewraakte advertentie niet de suggestie besloten dat de Australian Homemade-bonbons van adverteerder in Australië zijn gemaakt. Aangezien Australië niet bekend staat om de (goede) kwaliteit van zijn chocola en de Australian Homemade-bonbons al gedurende een aantal jaren in verschillende steden in Nederland worden verkocht, zal de uiting bij de gemiddelde consument niet de indruk achterlaten dat de door adverteerder aangeprezen ‘Australian Homemade-bonbons’ in Australië gemaakt worden. Dat, met de aanduiding ‘Australian Homemade’ in de tekst gezinspeeld wordt op een Australische oorsprong, leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken