a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0617

Datum:

03-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de aanbieding van Albert Heijn in een folder met Bonus-aanbiedingen en de tekst op de verpakking van Shoarmavlees.

De klacht

De vermelding op de verpakking van 600 gram, de kilo-prijs van € 4,19 en het bedrag waarvoor het vlees wordt aangeboden, namelijk € 4,19, kloppen niet.
In de folder met Bonus-aanbiedingen waarin “2 stuks voor 5,-” worden aangeboden voorzien van het doorgestreepte bedrag van € 8,38, met de vermelding “kilo 4.17”, wordt de indruk gewekt dat men nu in plaats van € 8,38 maar € 5,- voor twee kilo hoeft te betalen, terwijl er in werkelijkheid maar 600 gram in een verpakking zit. Daardoor krijgt men slechts 2 x 600 gram = 1,2 kilo vlees in plaats van 2 kilo.

Het verweer

Klanten hebben daadwerkelijk voordeel. De normale prijs van 2 x 600 gram Shoarmavlees is namelijk 8,38. Door een fout staat helaas op het etiket bij de prijs van 600 gram vlees ook de kilo-prijs. De juiste kilo-prijs is echter € 6,98. De aanbieding en de door de klant betaalde prijs zijn echter correct, zodat de klacht dient te worden afgewezen.

Het oordeel van de Commissie

Het op het etiket vermelde gewicht van 600 gram, de kiloprijs ad € 4,19 en het bedrag dat men voor het pak Shoarmavlees moet betalen, te weten € 4,19 zijn niet met elkaar te rijmen. Deze op het pak vermelde informatie is daardoor niet duidelijk en in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Met betrekking tot de aanprijzing van het Shoarmavlees in de folder met Bonus-aanbiedingen overweegt de Commissie dat de doorgestreepte prijs van € 8,38 doet vermoeden dat de aangeboden hoeveelheid vlees normaal € 8,38 kost. In combinatie met de kiloprijs van 4.17 duidt deze prijsvermelding erop dat er nu 2 kilo Shoarmavlees wordt aangeboden voor € 5,-. Nu er, naar klager onweersproken heeft gesteld, slechts 2 x 600 voor € 5,- wordt aangeboden, acht de Commissie ook de prijsvermelding verwarrend en in strijd met artikel 7 NRC.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken