a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0184

Datum:

29-05-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Albert Heijn, waarin staat:
“Frico slankie
plakjes kaas
20+
Diverse varianten
O.a.: licht pittig
Pak 150 gram
2.09
1.59
kilo 10.60 ”

De klacht

De genoemde voordeelprijs van € 1,59 blijkt niet te gelden voor de variant pittige kaas. Klager betaalde daarvoor € 1,69. Omdat dit niet uit de uiting blijkt, is deze misleidend.

Het verweer

De nadruk ligt op het voordeel dat de klant behaalt bij de aanschaf van Frico slankie plakjes kaas 20+. Daarvan zijn diverse varianten in de aanbieding, onder andere de “licht pittig” variant voor € 1,59.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting staat dat “Frico slankie plakjes kaas 20+ Diverse varianten” worden aangeboden voor de prijs van € 1,59. Hieruit blijkt onvoldoende duidelijk dat de voordeelprijs niet ook geldt voor de variant “pittig” van Frico slankie. Dit geldt temeer daar in de uiting staat “O.a. licht pittig”. Aangezien de genoemde voordeelprijs niet geldt voor de variant pittige kaas, heeft adverteerder niet voldaan aan zijn verplichting als bedoeld in artikel 8.3 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Meer specifiek is sprake van een omissie in die zin dat essentiële informatie omtrent de omvang van het aanbod ontbreekt, als bedoeld onder c van dit artikel, ontbreekt.
Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument er hierdoor toe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Gelet op het hiervoor overwogene acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw).
Zij beveelt adverteerder aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken