a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0432

Datum:

03-11-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Albert Heijn waarin verschillende producten met korting worden aangeboden. De klacht betreft een “2 + 1 gratis” aanbieding van diverse groenteconserven van het merk Hak. Op de folder is een afbeelding te zien van drie verschillende potten groenten van het merk Hak. Onder de foto staat de tekst “Hak groenteconserven”. Daaronder staat de tekst “Diverse varianten***” en de tekst: “O.a: appelmoes extra kwaliteit 3 potten à 370 ml”. Naast deze tekst staat de doorgehaalde tekst “2,22” en daarnaast een kader met in grote letters “2+1gratis” en daaronder “1,47”. De verwijzing “***” wordt onderaan de folder als volgt toegelicht: “Per combinatie kan de prijs verschillen. U krijgt 33,34% korting op de totaalprijs.”

De klacht

Uit de advertentie krijgt men de indruk dat je uit het hele assortiment Hak groenteconserven drie potten kan uitzoeken en dat men dan een pot gratis krijgt, of dat men hierbij 33,34% korting op het totaalbedrag krijgt. In de advertentie worden verschillende producten van Hak afgebeeld. Uit de advertentie blijkt nergens dat de korting slechts voor de kleine potjes (à 370 ml) geldt. Klager is van mening dat de reclame misleidend is.

Het verweer

De aanbieding gold voor de potjes Hak groenteconserven met middelgrote inhoud (370 ml). Dit wordt duidelijk in de uiting genoemd “3 potten à 370 ml”. Tevens zijn de potjes die in de aanbieding waren bij de uiting afgebeeld. Met de woorden “diverse varianten” wordt tot uitdrukking gebracht dat diverse combinaties mogelijk zijn.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van oordeel dat de gemiddelde consument uit de tekst “Diverse varianten”, die verwijst naar de mededeling dat 33,34% korting op de totaalprijs wordt gegeven, zal begrijpen dat de aanbieding ook geldt voor potten met een andere inhoud. De tekst “O.a.: appelmoes extra kwaliteit 3 potten à 370 ml” geeft, zo blijkt uit de afkorting “o.a.”, slechts een voorbeeld van de mogelijk te kiezen groenteconserven. Uit deze tekst wordt niet duidelijk dat de korting uitsluitend geldt voor een combinatie van potten van 370 ml. Blijkens het voorgaande is geen duidelijke informatie verstrekt over de prijs als bedoeld onder d van artikel 8.2 NRC (nieuw). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen.
Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken