a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

detailhandel (supermarkt etc.)

Dossiernr:

2013/00077

Datum:

12-03-2013

Uitspraak:

dVAF bevestigd (=Afwijzing)

Product/dienst:

detailhandel (supermarkt etc.)

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft reclame in een folder, op de website en in winkels van Albert Heijn. Daarin zijn de prijzen voor de volgende los verkochte producten: minneola’s, sperziebonen en kiwi’s, zowel per 500 gram als per kilo vermeld.   

 

De klacht

 

De prijsaanduiding per 500 gram is in strijd met artikel 2 van het Besluit Prijsaanduiding Producten.

 

De beslissing van de voorzitter

 

Naar het oordeel van de voorzitter bevat artikel 2 van het Besluit Prijsaanduiding Producten alleen de verplichting om de prijs per kilogram te vermelden, en geen verbod om daarnaast ook de prijs per 500 gram te vermelden. De voorzitter is ook niet bekend met een dergelijk verbod in andere wet- of regelgeving. 

 

Het bezwaar tegen terzijdelegging

 

Het Besluit Prijsaanduiding Producten regelt ter bescherming van de consument dat de prijs van een product op een eerlijke wijze getoond wordt, zodanig dat een prijsvergelijking eenvoudig is.

 

Klager heeft de volgende bezwaren:

1.

Albert Heijn is niet duidelijk over de prijs per kilo, doordat deze heel klein is afgebeeld. Dit geldt niet alleen voor de in de oorspronkelijke klacht genoemde los verkochte producten, maar ook voor de overige producten in de bestreden reclame-uitingen. In zoverre breidt klager zijn klacht uit.

Het verbergen van de prijs per meeteenheid acht klager in strijd met de strekking van het Besluit Prijsaanduiding Producten en in het bijzonder met artikel 4 van dat besluit.

2.

Albert Heijn is niet duidelijk over de prijs per meeteenheid, door zowel een prijs per 500 gram als een prijs per kilo te vermelden. Klager acht dit in strijd met de strekking van het Besluit Prijsaanduiding Producten en in het bijzonder met artikel 4 van dat besluit.

3.

Op grond van artikel 2 van het Besluit Prijsaanduiding Producten is het niet toegestaan de prijs per 500 gram te vermelden. 

 

Klager acht de uitingen in strijd met de artikelen 2, 4 en 5 van het Besluit Prijsaanduiding Producten en daardoor in strijd met de wet als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het verweer

 

Albert Heijn sluit zich aan bij het oordeel van de voorzitter dat het Besluit Prijsaanduiding Producten geen verbod bevat om naast de prijs per kilogram ook de prijs in een andere meeteenheid (waaronder de prijs per 500 gram) te vermelden.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

 

Ad 1.

Naar het oordeel van de Commissie zijn de verschillende prijzen per kilo, zoals te zien  in de bij de klacht overgelegde afdrukken van de folder en van de website, duidelijk leesbaar. Van strijd met het Besluit Prijsaanduiding Producten, meer in het bijzonder  artikel 4 daarvan, is geen sprake.

 

Ad 2.

Dat bij verschillende producten zowel een prijs per 500 gram als een prijs per kilo is vermeld, betekent niet dat de bewuste reclame-uitingen niet duidelijk zijn omtrent de prijs per meeteenheid; door de vermelding van de prijs per kilo is voldoende duidelijk  wat de prijs is per de zogenaamde “meeteenheid” van 1 kilogram, zoals bedoeld in artikel 2 lid 1 aanhef en onder b van het Besluit Prijsaanduiding Producten. Dat daarnaast de prijs per 500 gram is vermeld, leidt niet tot een ander oordeel.    

 

 

Ad 3.

Met de vermelding van de prijs per kilo is naar het oordeel van de Commissie voldaan aan het bepaalde in artikel 2 van het Besluit Prijsaanduiding Producten. Daarin staat, voor zover hier van belang: 

  1. De prijs per meeteenheid wordt uitgedrukt in een van de volgende meeteenheden dan wel de decimale veelvouden of fracties hiervan:

a (…);

b. in het geval de hoeveelheid van een product is aangegeven in gewicht: 1 ton,

1 kilogram of 100 gram”.

Artikel 2 van het Besluit Prijsaanduiding Producten houdt geen verbod in om tevens de prijs per 500 gram te vermelden.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie bevestigt de beslissing tot terzijdelegging van de klacht en wijst de klacht, ook wat betreft de uitbreiding daarvan in het bezwaarschrift, af. 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken