a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00105

Datum:

28-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft de Bonusfolder van Albert Heijn van week 1 2011, met daarin de aanbieding “Elke week 50 producten. 2e gratis”.

 

De klacht

 

Bij de aanbiedingen waarbij 50% op basis van gewicht wordt gegeven, zoals kaas en kipfilet, staat ook “2e gratis”. Het tweede product wordt echter niet gratis verstrekt, er wordt alleen 50% korting gegeven op de prijs per gewicht. De reclame-uiting is daarom onjuist en misleidend.

 

Het verweer

 

De aanbieding is dat bij aanschaf van één van de 50 geselecteerde producten in de Bonusfolder de klant het tweede product gratis krijgt. Bij AH kipfilet naturel en Milner kaas staat “2e gratis” en daarbij wordt vermeld “50% korting op basis van gewicht”. In tegenstelling tot producten waarvan de prijs per stuk wordt bepaald, wordt de prijs van kipfilet en kaas bepaald aan de hand van het gewicht. Om dergelijke artikelen ook onder de aanbieding “2e gratis” te laten vallen, wordt 50% korting op basis van gewicht gegeven.

De in de folder vermelde kiloprijs betreft al de kiloprijs op basis van de aanbieding ‘2e gratis’. Met een asterisk wordt verwezen naar de volgende mededeling aan de zijkant van de pagina: “De 50% korting wordt via het kassasysteem verrekend op basis van het totale gewicht. Op de prijs in deze folder is de 50% al doorberekend. Voor 2e gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. U krijgt 50% korting op de totaalprijs.”

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie blijkt uit de bestreden Bonusfolder met de voor 50 producten geldende aanbieding “2e gratis” voldoende duidelijk, dat de vermelding “50% korting op basis van gewicht” bij de aanbieding van Milner kaas en AH kipfilet een toelichting is op de wijze van verrekening van de aanbieding “2e gratis” bij deze producten waarvan het gewicht bepalend is voor de prijs. Door middel van een asterisk bij de vermelde kiloprijs van de betreffende producten wordt verwezen naar deze toelichting. In de uiting ligt naar het oordeel van de Commissie niet de suggestie besloten dat naast verrekening van de korting van 50% op de totaalprijs tevens het tweede product gratis wordt verstrekt.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken