a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0115

Datum:

16-04-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.russian-roulette.nl van Russian Roulette B.V., waarop de alcoholhoudende drank Russian Roulette wordt aangeprezen en waarop onder meer foto’s staan van jongeren die hun groene tong uitsteken.

De klacht

Russian Roulette is een shooter met 15 % alcohol. De uiting is in strijd met artikel 25 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) omdat nergens de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van de alcoholhoudende drank wordt vermeld.

Voorts is de uiting in strijd met artikel 11 RVA omdat personen worden getoond die jonger zijn dan 25 jaar die Russian Roulette drinken of net hebben gedronken, zoals blijkt uit hun groene tong.

Het verweer

Adverteerder zal de leeftijdsgrens op de wetsite zetten en zal de foto’s verwijderen van jongeren die jonger zijn dan 25 jaar met een groene tong.

Het oordeel van de Commissie

Naar adverteerder niet heeft weersproken, ontbreekt op de website de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van alcoholhoudende drank. Voorts heeft adverteerder erkend dat op de bewuste website foto’s staan van personen die jonger zijn dan 25 jaar die alcoholhoudende drank drinken.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 11 en 25 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

Artikel 11 RVA

artikel 25.1 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken