a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0118

Datum:

01-05-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.cafethomas.nl van Café Thomas te Eindhoven, waarop onder het kopje ”Blauwe munten” onder meer staat:
“Bij iedere consumptie die je na 22.30u bestelt, krijg je een blauwe munt. Maar Op=Op. Hier betaal je niks extra’s voor (gratis). Deze blauwe munten zijn alle dagen tot 22.30u gratis bier en andere dranken waard.
(…)
Hoe meer je dus na 22.30u drinkt des te meer blauwe munten, gratis drank de volgende dag, week of maand. Je kunt deze munten natuurlijk ook opsparen met je (studenten)huis, vereniging of dispuut en deze maandelijks op komen drinken.”
Onder het kopje “Agenda” staat onder meer “Zowel bij Thomas als bij Spijker zijn de inmiddels beruchte blauwe munten tijdens carnaval geldig op zondag, maandag en dinsdag tussen 21.00 en 22.00 uur!”

De klacht

Omdat geadverteerd wordt met het verkrijgen van gratis drank is de uiting in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA). Voorts wordt in de uiting een aanzet gegeven tot overmatige alcoholconsumptie omdat gestimuleerd wordt veel te drinken ná 22.30u zodat men de volgende dag vóór 22.30u zo veel mogelijk gratis drank heeft.
Het feit dat er gesproken wordt over de “inmiddels beruchte munten” geeft aan dat het systeem goed bekend is. Dit zal ook een aanleiding vormen om al vroeg naar de stad te gaan om gratis “in te drinken”. De uiting zet daarom aan tot extra alcoholconsumptie en is om die reden in strijd met artikel 1 RVA.

Het verweer

De blauwe munten zijn vergelijkbaar met het principe van een “happy hour”. Het idee daarachter is om klanten te trekken op minder drukke tijden. De munten kunnen namelijk alleen worden ingewisseld tussen 20.00 en 22.30 uur. Van gratis drank is geen sprake. Men krijgt twee consumpties voor de prijs van één.
Evenmin is sprake van strijd met artikel 1 RVA. Het café is een plek om gezellig samen te komen en daar hoort een drankje bij, en niet alleen alcoholische drank.

Mondelinge toelichting

De heer Lensing handhaafde zijn standpunt en lichtte dit nader toe. Daarbij benadrukte hij dat adverteerder zich, met uitzondering van donderdag, richt op personen ouder van 21 jaar.

Het oordeel van de Commissie

Nu men, tegen inlevering van een blauwe munt, gratis bier kan krijgen, is de uiting in strijd met artikel 20 RVA. Dat men voor de munten ook niet alcoholhoudende drank kan krijgen, leidt niet tot een ander oordeel.

Aangezien de munten niet op dezelfde dag doch pas de volgende dag, week of maand kunnen worden ingewisseld, kan niet worden geoordeeld dat door deze uiting overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie wordt gestimuleerd. In zoverre wijst de Commissie de klacht af.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 20 RVA en beveelt zij adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken