a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0122

Datum:

24-04-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website van Het Brouwhuis www.het-brouwhuis.nl waarop onder meer het volgende staat:
“Biertapwedstrijd” en “Het inschrijfgeld bedraagt € 5,- maar je mag wel alle biertjes die je tapt zelf opdrinken”.
“De Horecard Party’s” en “Met natuurlijk weer een surprise act, lekkere hapjes en drankjes. En dit allemaal gratis op vertoon van je horecard”.

De klacht

In beide aanbiedingen wordt gratis alcoholhoudende drank aangeboden en wordt tevens aangezet tot overmatig alcoholgebruik. Dit is in strijd met de artikelen 1 en 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het oordeel van de Commissie

Wat “De Horecard Party’s” betreft, worden in de uiting gratis (op vertoon van je horecard) drankjes aangeboden. Niet weersproken is dat hiermee ook alcoholhoudende drank wordt bedoeld. Het gratis aanbieden van alcoholhoudende drank aan particulieren is ingevolge artikel 20 RVA niet toegestaan.
Volgens de Biertapwedstrijd-uiting mag men tegen betaling van € 5,- meedoen aan de wedstrijd en mag men alle biertjes die men tapt zelf opdrinken. Niet kan worden geoordeeld dat het bier gratis wordt aangeboden.

Van beide aanbiedingen, kan niet gezegd worden dat de in reclame voor alcoholhoudende drank geboden terughoudendheid in acht wordt genomen. De Commissie is dan ook van oordeel dat beide uitingen overmatige consumptie van alcoholhoudende drank stimuleren.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie beide uitingen in strijd met artikel 1 en de Horecard Party’s-uiting in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken.
Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 1 RvA

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken