a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0123

Datum:

25-06-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de flyer van Promotieteam Rumours en Discotheek Rumours, waarin reclame wordt gemaakt voor het “scholenfeest” dat plaats vindt op “woensdag 28 februari”.

De klacht

Op de website www.scholenfeest.nl wordt reclame gemaakt voor schoolfeesten, maar van een schoolfeest is geen sprake. Het betreft reclame voor een discotheek waar alcoholhoudende dank wordt gedronken. Gelet hierop is het misleidend om van ‘scholenfeest’ te spreken.
Tevens maakt klager bezwaar tegen de wijze waarop de flyers worden verspreid. Voor de verspreiding wordt gebruik gemaakt van een promotieteam waarvoor middelbare scholieren zich kunnen aanmelden. Leden van dit team krijgen een nummer dat ze moeten noteren op de flyers die ze uitdelen. Voor elke door een bezoeker ingeleverde flyer krijgt degene aan wie het daarop staande nummer toebehoort € 0,50. Hier is sprake van het laten verrichten van betaalde arbeid door kinderen jonger dan 14 jaar, hetgeen strafbaar is.

Het verweer

Discotheek Rumours stelt geen bemoeienis te hebben (gehad) met de organisatie, de website en de promotionele activiteiten.
Overigens stelt verweerder sub II dat de naam ‘scholenfeest’ niet suggereert dat het om een door een specifieke school georganiseerd feest gaat. Toch zal de naam binnenkort worden veranderd. Er wordt streng gecontroleerd wat betreft het verstrekken van alcoholhoudende drank.

Het oordeel van de Commissie

Aangezien verweerder sub II op de website www.scholenfeest.nl is vermeld als één van de deelnemende discotheken acht de Commissie verweerder sub II mede verantwoordelijk voor de flyer waarop naar deze website wordt verwezen.
Voorts acht zij Promotieteam Rumours mede verantwoordelijk voor de flyer aangezien hij, gezien de vermelding van zijn naam op de flyer, bemoeienis heeft met de organisatie c.q. het werven van promotieteamleden die tot taak hebben het aantal discotheekbezoekers te vergroten.

Uit de flyer blijkt voldoende duidelijk dat deze niet afkomstig is van een specifieke school aangezien de naam van één of meer organiserende scholen daarop ontbreekt. Om die reden acht de Commissie de uiting niet misleidend.
Klagers bezwaar dat de wijze waarop de flyers worden verspreid in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC) vindt geen grondslag in de NRC. De Commissie beoordeelt de inhoud van reclame-uitingen en zij is niet bevoegd te oordelen over de onderhavige wijze van verspreiden.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken