a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0172

Datum:

26-04-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Hoogvliet B.V., die geplaatst is in de Metro en op adverteerders website www.hoogvliet.com en waarin wijn wordt aangeboden met de mededeling “2+1 GRATIS”.

De klacht

De advertentie is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) omdat gratis wijn wordt aangeboden. Voorts is de advertentie in strijd met artikel 1 RVA, nu door de afbeelding van heel veel flessen gesuggereerd wordt dat men beter meteen veel flessen kan kopen nu de wijn “zo goedkoop” is.

Het verweer

De werkelijke korting is 33,3% zodat van strijd met artikel 20 RVA geen sprake is.
Er wordt geen enkele fles om niet verstrekt .
Uit esthetische overwegingen zijn er meer flessen afgebeeld. Van het aanzetten tot overmatige consumptie is evenwel geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 20 RVA is reclame waarbij alcoholhoudende drank door een lid van de branche gratis of voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs aan particulieren wordt aangeboden, niet toegestaan, zodat de onderhavige uiting in strijd is met deze bepaling. Dat het aanbod neerkomt op een korting van 33,3% doet aan dit oordeel niet af, aangezien het bij de toepassing van deze bepaling gaat om de wijze waarop de drank wordt aangeboden en niet om de uiteindelijke afrekening.
Het feit dat in de uiting een groot aantal flessen wijn is afgebeeld, leidt niet tot het oordeel dat door deze uiting overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie wordt gestimuleerd.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken en beveelt zij adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken