a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0339

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.onderdekurk.nl van Onderdekurk.nl, waarop onder meer staat: “bij bestelling van 6 flessen van elk van onderstaande wijnen, de topwijn (cuvée Romanaise) van Domaine Fond Croze t.w.v. Eur 9,95 cadeau!”

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA), omdat gratis alcoholhoudende drank wordt aangeboden.

Het verweer

Adverteerder is verbaasd dat klager zich niet direct tot hem heeft gewend.
Adverteerder kende de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken niet.
In de uiting worden kortingen gegeven van maximaal 1/12 van de prijs. Dit is dus aanzienlijk lager dan de gestelde norm van 50%.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 20 RVA mag alcoholhoudende drank door een lid van de branche niet gratis worden aangeboden. Het gaat hierbij volgens vaste jurisprudentie van de Commissie niet zozeer om de uiteindelijke afrekening, maar om de wijze van aanprijzen. In de uiting staat dat de koper een bepaalde fles wijn “cadeau” krijgt. “Cadeau” wordt als synoniem voor ‘gratis’ beschouwd. Om die reden is de uiting in strijd met artikel 20 RVA. Dat eerst 6 flessen van bepaalde wijnen dienen te worden gekocht en dat omgerekend in feite een korting wordt gegeven (van 1/7) doet aan dit oordeel aldus niet af.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken