a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0408

Datum:

03-09-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de van Supermarkt Nettorama (Nettorama) en Bavaria N.V. (Bavaria) afkomstige uitingen:
a. de online-folder van Supermarkt Nettomarkt waarop Bavaria blikbier wordt aangeprezen met de mededeling “6 + 2 gratis” en
b. de verpakking van Bavaria, waarop onder meer staat “6 + 2 free”.

De klacht

Het is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) om in reclame gratis alcoholhoudende drank aan te bieden.

Het verweer

Nettorama stelt de tekst te hebben overgenomen van de Bavaria verpakking en is van oordeel dat Bavaria daarop dient te worden aangesproken. Onjuist is dat het bier voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs wordt aangeboden.

Bavaria stelt dat de tekst op de verpakking niet in strijd is met artikel 20 RVA. Het gaat hier om een eight-pack dat wordt aangeboden voor de prijs van 6 blikjes ofwel met een korting van 25%. Deze korting geldt ook alleen bij aanschaf van een eight-pack. Er is geen sprake van het gratis aanbieden van alcoholhoudende drank.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie heeft zowel met betrekking tot de advertentie als de daarin afgebeelde verpakking van een eight-pack het volgende overwogen.
Ingevolge artikel 20 RVA is onder meer het door een lid van de branche of met actieve medewerking van de branche gratis aanbieden van alcoholhoudende drank niet toegestaan. Dit betekent dat het gebruik van het woord ‘gratis’, of een synoniem daarvan, in strijd is met artikel 20 RVA. Dat het aanbod neer komt op een korting van 25% doet aan dit oordeel niet af, aangezien het bij de toepassing van dit artikel (mede) gaat om de wijze waarop de drank wordt aangeprezen en niet om de uiteindelijke korting.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 20 RVA en beveelt zij de adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken