a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0420

Datum:

30-08-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de folder van Scheer & Foppen, waarin onder meer een Philips PerfectDraft thuistapsysteem wordt aangeboden en waarin onder meer staat: “+ gratis bierpakket” van Grolsch.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA), omdat gratis alcoholhoudende drank wordt aangeboden.

Het verweer van Scheer en Foppen

De advertentietekst en lay-out zijn door Philips aangeleverd.

Het verweer van Grolsch

De klacht is ongegrond, omdat het bierpakket geen bier en ook geen tegoedbon voor bier bevat, maar twee Grolsch glazen, een set van 10 vilten, een afschuimer en een Grolsch tapkopmagneet.

Het verweer van Philips

Het bierpakket bestaat niet uit drank maar uit promotiemateriaal: twee glazen, een afschuimer en een set biervilten. Dit staat ook duidelijk op het pakket zelf en op de hanger die aan de PerfectDraft in de winkel wordt gehangen. De klacht is dus onterecht.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 20 RVA mag alcoholhoudende drank niet gratis worden aangeboden door een lid van de branche of met actieve medewerking van een lid van de branche. Het gaat bij de toepassing van artikel 20 RVA om de wijze van aanprijzen.
In de uiting wordt een “gratis bierpakket” aangeboden waarin zich, naar verweerders gemotiveerd hebben gesteld, promotiemateriaal bevindt. Gelet hierop wordt geen alcoholhoudende drank aangeboden en is de uiting aldus niet in strijd met artikel 20 RVA.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken