a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0480

Datum:

07-11-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een bord van Café de Krazy Kangaroo, waarop onder andere staat:
“Krazy’s donderdag
Bier 1,-
Shots 1,-
Dropshots, Houseshot, Orangeshot
Mixen 2,50
Bacardi. vodka, malibu”.

De klacht

Omdat de drank zo goedkoop wordt aangeboden en de actie de hele donderdagavond duurt, wordt overmatig drankgebruik gestimuleerd, als bedoeld in artikel 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het verweer

De actie is niet bedoeld om mensen aan te zetten tot overmatig alcoholgebruik, maar om mensen langer binnen het café van adverteerder te houden.
De alcoholhoudende dranken worden niet voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs verkocht. Desondanks zal niet meer door middel van een sandwichbord reclame worden gemaakt voor het Happy Hour.

Het oordeel van de Commissie

Dat adverteerder, in klagers ogen, structureel (te) lage prijzen in rekening brengt voor de bewuste alcoholhoudende dranken, kan niet tot het oordeel leiden dat adverteerder overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcoholhoudende drank stimuleert. Er geldt geen wettelijke minimumprijs en adverteerder moet door middel van het maken van reclame kenbaar kunnen maken welke drank voor welk bedrag bij hem verkrijgbaar is. Onder deze omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat de uiting in strijd is met artikel 1 RVA.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken