a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0545

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende uitingen can Café De Blue Parroty:
a. een buiten, op de stoep geplaatst reclamebord met de tekst:
“vanavond!
21:00u – 22:00u Bier € 0,50
22:00u – 23:00u Bier € 1,- en
21:00u – 23:00u Mixjes € 2,-“ en
b. de website www.kroegenweb.nl waarop adverteerder dezelfde aanbiedingen doet.

De klacht

Adverteerder zet in de uitingen aan tot overmatige alcoholconsumptie, omdat verschillende soorten drank zo goedkoop worden aangeboden. Gelet hierop zijn de uitingen in strijd met artikel 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).
Op de website staan dezelfde aanbiedingen maar daaruit blijkt dat deze bedragen niet alleen op donderdagen gelden maar ook op vrijdagen en zaterdagen. Door tussen 21.00 uur en 22.00 uur bier voor € 0,50 aan te bieden, probeert men mensen op een vroeg uur naar binnen te lokken, in de hoop dat ze daar zullen blijven en meer zullen drinken. Het aanbieden van bier voor € 0,50 is tevens in strijd met artikel 20 RVA ingevolge welke bepaling alcohol niet met een korting van meer dan 50% mag worden verkocht.

Het oordeel van de Commissie

a. Dat adverteerder, in klagers ogen, structureel (te) lage prijzen in rekening brengt voor de bewuste alcoholhoudende dranken, kan niet tot het oordeel leiden dat adverteerder overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcoholhoudende drank stimuleert. Er geldt geen wettelijke minimumprijs en adverteerder moet door middel van het maken van reclame kenbaar kunnen maken welke drank voor welk bedrag bij hem verkrijgbaar is. Onder deze omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat de uitingen in strijd zijn met artikel 1 RVA

b. Adverteerder heeft klagers bezwaar dat € 0,50 voor een biertje minder is dan de helft van de normale verkoopprijs, niet weersproken. Uit het feit dat blijkens de website bier “tussen 22.00 uur en 23.00 uur slechts € 1,-“ kost, blijkt dat bier normaal meer dan
€ 1,- kost. Gelet hierop zijn de uitingen daar waar bier voor een bedrag van € 0,50 wordt aangeprezen in strijd met artikel 20 RVA, ingevolge welke bepaling alcoholhoudende drank niet voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs mag worden aangeboden.

De beslissing

Op grond van het hiervoor onder 4 b overwogene acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 20 RVA en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken