a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0573

Datum:

22-11-2007

Uitspraak:

VAF bevestigd (=afwijzing)

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende uitingen van Eetcafé-Muziekbar Old Dutch:
a. een poster waarin onder meer de “Vrouw Vriendelijke Vrijdag”, onder de aandacht wordt gebracht,
b. een advertentie op de website www.kroegenweb.nl , waarin onder meer staat: “Met natuurlijk iedere vrijdag nog steeds de Vrouw Vriendelijke Vrijdagen”
en
c. adverteerders website www.eetcafeolddutch.nl waarop onder het kopje “Vrouw Vriendelijke Vrijdag” staat: “DJ Martijn en het gehele personeel van de Old Dutch doen hun best om alle dames van 22.00 uur tot 02.00 uur eens extra te verwennen.
Voor de dames die wekelijks de Old Dutch opbellen om te vragen of er nog steeds VVV is.
Deze gaat gewoon door, voor altijd.”

De klacht

De Vrouw Vriendelijke Vrijdag houdt in dat vrouwen iedere vrijdag de hele avond gratis alcohol kunnen drinken.
Naar aanleiding van een vergelijkbare aanprijzing heeft de Commissie adverteerder op 19 september 2005 (dossier 05.0353) aanbevolen niet meer op deze wijze reclame te maken. Onlangs bleek dat er nog steeds wordt geadverteerd met de Vrouw Vriendelijke Vrijdag en dus met gratis drank. Aangezien bier en wijn de hele avond gratis worden weggegeven, stimuleert adverteerder nog steeds overmatige alcoholconsumptie. Adverteren voor de Vrouw Vriendelijk Vrijdagen is om die reden in strijd met de artikelen 1 en 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).
Klager verzoekt de Commissie thans een strengere sanctie op te leggen.

Het verweer

Er wordt, anders dan in 2005, niet langer reclame gemaakt voor “free drinks”. “Vrouwvriendelijk” suggereert niet dat dames gratis drank zouden krijgen. Met gezamenlijke acties (veiligheid, gimmicks en op vrouwen gericht entertainment) wordt getracht vrouwelijke gasten naar het uitgaansgebied te trekken. Van strijd met de artikelen 1 en 20 RVA is geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

In geen van de uitingen staat of wordt gesuggereerd dat vrouwen vrijdag gratis alcoholhoudende drank kunnen drinken. Weliswaar wordt op de website gerefereerd aan een eerder bij adverteerder bestaand gebruik maar niet duidelijk is wat dit gebruik is. Gelet hierop kan ook van deze uiting niet worden geoordeeld dat daarin op vrijdag aan vrouwen gratis alcoholhoudende drank wordt aangeboden.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken