a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0607

Datum:

08-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.wijnvoordeel.nl van Wijnvoordeel BV, waarop alle klanten die tien nieuwe abonnees op de gratis nieuwsbrief van adverteerster aanbrengen, worden beloond met een wijnpakket met 3 rode, 1 rosé en 2 witte wijnen bij hun volgende bestelling.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA), omdat in de uiting alcoholhoudende drank gratis of tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs wordt aangeboden.

Het verweer

Het wijnpakket wordt alleen in combinatie met een bestelling geleverd. De minimale afname bij een bestelling is zes flessen, waardoor de actie in het meest gunstige geval voor de klant vergelijkbaar is met een 2-halen-1-betalen-actie.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt een “gratis wijnpakket” in het vooruitzicht gesteld bij een volgende bestelling. Ingevolge artikel 20 RVA is reclame waarbij alcoholhoudende drank gratis aan particulieren wordt aangeboden, niet toegestaan. Dat, zoals in het verweer wordt gesteld, het “gratis wijnpakket” alleen in combinatie met een nieuwe bestelling van minimaal zes flessen wordt geleverd waardoor de actie in het meest gunstige geval voor de klant vergelijkbaar is met een 2-halen-1-betalen actie, doet daaraan niet af. In de uiting is immers niet vermeld dat de nieuwe bestelling minimaal zes flessen moet omvatten en evenmin wat de normale verkoopprijs van het aangeboden “gratis wijnpakket” is. Dat brengt mee dat het publiek de uiting niet zal opvatten als een 2-halen-1-betalen-actie, maar als het aanbieden van een gratis wijnpakket als tegenprestatie voor het leveren van tien e-mailadressen van wijnliefhebbers. Het op deze wijze aanbieden van een “gratis wijnpakket” is ingevolge artikel 20 RVA niet toegestaan.

De beslissing

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 20 RVA. Zij beveelt adverteerster aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken