a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0052 II

Datum:

29-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Via een printreclame (flyer) is onder de vermelding “Flügel Presents Go Après Ski” geadverteerd voor een zogenaamd après-ski feest door UDC – Evenementenorganisatie (Dance Valley B.V.).
Op de flyer staan twee foto’s van personen. De ene foto is een geënsceneerde foto met modellen. De andere foto is ge­maakt tijdens een gesponsord evenement. Voorts zijn op de re­clame-uiting twee jon­geren in een stoeltjeslift getekend, waarvan de een met ski’s en de ander met een snow­board, terwijl beide personen een flesje Flügel in de hand houden. Op de flyer bevinden zich voorts twee cartoons van het Flügel-eendje.

De klacht

De reclame-uiting is in strijd met de volgende artikelen van de Reclame Code voor Alcoholhoudende dranken (RVA):
– artikel 10: de flyer is door zijn kinderachtige uitstraling duidelijk aantrekkelijker voor minderja­rigen dan voor meerderjarigen;
– artikel 11: op de flyer staat een geënsceneerde foto van modellen die jonger zijn dan 25 jaar met alcoholhoudende drank in de hand, terwijl de personen die zijn te zien op de foto van het gesponsorde evenement deels jonger zijn dan 18 jaar;
– artikel 14: op de flyer staat een tekening van twee jongeren die met een flesje Flügel in een skilift zitten, terwijl de één ski’s aan heeft en de ander een snowboard.

Het verweer

Adverteerder heeft geen verweer gevoerd.

De mondelinge behandeling

Klager heeft ter zitting haar stellingen nader toegelicht overeenkomstig haar pleitnota.

Het oordeel van de Commissie

Voor zover de klacht op artikel 10 RvA is gebaseerd, geldt het volgende. Ingevolge dit artikel mag, kort gezegd, alcoholhoudende drank zich niet specifiek richten tot minder­jarigen, en door zijn vormgeving ook geen aanmerkelijk grotere attractiewaarde hebben voor minderja­rigen dan voor meerderjarigen. Naar het oordeel van de Commissie kan niet worden gezegd dat minderjarigen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar de vormgeving van de flyer aantrekkelijker vinden dan meerderjarigen. De Commissie is daarom van oordeel dat de klacht in zoverre ongegrond is.

Ten aanzien van de op artikel 11 RVA gebaseerde klacht bestaat bij de Commissie gerede twijfel over de vraag of alle personen die op de foto’s zijn te zien 25 jaar of ouder waren toen ze werden gefotografeerd. Aangezien adverteerder geen verweer heeft gevoerd, is deze twijfel niet weggenomen. De klacht wordt daarom in zoverre gegrond verklaard.

Tot slot stelt klager dat de flyer aanzet tot riskant gedrag als bedoeld in artikel 14 RVA. Klager verwijst hierbij naar de tekening van twee jongeren die met een flesje Flügel in een skilift zitten, terwijl de één ski’s aan heeft en de ander een snowboard. De Commissie onderschrijft het standpunt van klager dat, gelet op de inhoud en de strekking van artikel 14 RVA, de ski’s en het snowboard in de tekening achterwege hadden behoren te blijven. De klacht is in zoverre gegrond.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 11 RVA, en in strijd met artikel 14 voor zover het betreft de tekening van twee jongeren die voorzien van ski’s en een snowboard in een skilift zitten. Zij beveelt adver­teerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige zal de klacht worden afgewezen.


Regeling:

Artikel 11 RVA

artikel 14 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken