a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0089A

Datum:

27-05-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van NV Etri, waarin wordt gezegd: “controle is belangrijk, preventie nog belangrijker. Bent u nuchter en wenst u niet aan te schuiven voor alcoholcontroles? Sms BOB AAN naar 4411 en je ontvangt alle alcoholcontroles uit je buurt. Glaasje op laat je rijden”. Aan het eind van de uiting verschijnt de volgende beeldtekst: “deze dienst is preventief en wenst niet aan te zetten tot rijden onder invloed”.

De klacht

De uiting leidt ertoe dat mensen die onder invloed van alcohol gaan rijden nu niet meer door de politie betrapt zullen worden. Op deze mensen is de uiting gericht. Mensen die alcoholvrij rijden zijn immers niet bang voor controles en zullen geen € 1,50 per sms bericht betalen om de controles te vermijden. Dat de uiting ook de boodschap bevat dat men niet onder invloed van alcohol moet gaan rijden, doet hieraan niet af.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting in strijd met het algemeen belang acht.

De uiting is, met name blijkens de daarin gesproken tekst, gericht op weggebruikers die nuchter zijn en niet willen worden vertraagd door alcoholcontroles. Dat de in de uiting aangeboden dienst ook gebruikt kan worden door weggebruikers die onder invloed (willen gaan) rijden, leidt niet tot het oordeel dat de uiting om die reden in strijd is met het algemeen belang.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken