a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0387

Datum:

10-11-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de 2,4% alcoholhoudende drank “Veltins V+ Energy” van Brauerei Veltins. Op de gewraakte ver­pakking van dit pro­duct (een zogenaamde premix) staat onder meer: “Energy beermix with guarana”. In een reclame-uiting voor diverse dranken van adverteerder wordt over het product Veltins V+ Energy het volgende gezegd: “50% Veltins + 50% Energydrink + scheut guarana, 2,4% alc.vol.”.

De klacht

Het adverteren met een alcoholhoudende drank als “energy beermix with guarana” is in strijd met ar­tikel 6 lid 3 van de Reclame Code voor Alcoholhoudende Dranken (RvA), omdat wordt ge­suggereerd dat de consumptie van deze drank de lichamelijke en/of geestelijke prestaties verbetert. Aan­gezien de toevoeging van energiedrank en guarana de effecten van de alcohol niet zullen opheffen, is dit misleidend. Ook de risico’s van het ge­bruik van alco­holische energiedrankjes worden niet vermeld. Om deze redenen is het product Veltins V+ Energy tevens in strijd met artikel 8 van de Nederlandse Reclame Code (NRC (nieuw)). Er wordt onjuiste informatie verstrekt over de aard van het product en de risico’s, terwijl de consument essentiële informatie wordt onthouden. Indien de consu­ment op de hoogte zou zijn van de risico’s die verbonden zijn aan de combinatie van alcohol met energie­drank, dan zou deze het product wellicht niet kopen.

Het standpunt van adverteerder

Adverteerder ziet vrijwillig af van het maken van reclame voor Veltins V+ Energy en heeft de samenwerking met een belangrijke distributeur voor deze drank in Nederland verbroken.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft niet betwist dat zowel de verpakking van Veltins V+ Energy als de des­betreffende reclame-uiting in strijd zijn met artikel 6 lid 3 RvA (nieuw), omdat het gebruik van het woord “Energy” sugge­reert dat de consumptie van deze alcoholhouden­de drank de licha­melijke of geeste­lijke prestaties verbe­tert. De op artikel 6 lid 3 RvA (nieuw) gebaseerde klacht is derhalve gegrond.

Voor zover klager bezwaar maakt tegen het feit dat op de verpakking en in de re­clame-uiting niet is vermeld dat de toevoeging van energiedrank en guarana de effec­ten van alcohol niet opheffen, en evenmin wordt gewaarschuwd voor de risico’s die zijn verbon­den aan de combinatie van alcohol en energiedrank, kan de klacht niet slagen. Het ont­bre­ken van dergelijke informatie kan niet als misleidend in de zin van de ar­tike-len 8.2 en 8.3 van de Neder­landse Reclame Code (nieuw) worden beschouwd.

De klacht tegen het product Veltins V+ Energy zelf kan niet slagen, omdat bij de Com­missie uit­sluitend kan worden geklaagd over de inhoud van reclame-uitingen. De Com­missie is niet bevoegd te oordelen over bezwaren tegen de productie en de ver-koop van pro­duc­ten.

De beslissing

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen, acht de Commissie de verpakking van Veltins V+ Energy en de hiervoor bedoelde reclame-uiting in strijd met artikel 6 lid 3 RvA (nieuw).
Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wordt de klacht afgewezen.


Regeling:

Art. 6, lid 3, RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken