a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0569

Datum:

22-12-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft printreclame voor Jägermeister die in oktober 2008 in de Metro is gepubli­ceerd in verband met een actie waarbij een snowboard en een snowboardtas kon wor­den gewonnen. De printreclame bevat de af­beelding van een snowboard met daarop het logo van Jägermeister. Naast de afbeel­ding staat onder meer:
“Win een Jägermeister snowboard! Bereid je voor op de kou met Jägermeister en win je eigen stoere Jäger­meister branded snowboard met bijpassende snowboard bag.
Ga naar www.metronieuws.nl en maak kans op dit unieke snowboard!”

De klacht

Volgens klager is het adverteren met een snowboard met alcoholreclame in strijd met de volgende bepalingen van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA):
– artikel 14: er mag geen situatie worden weergegeven die aanzet tot risicovol gedrag,
– artikel 17: er mag geen verband worden gelegd tussen consumptie van alcohol­hou­dende drank
en actieve verkeersdeelname met welk vervoermiddel dan ook, en
– artikel 28: er mag geen reclame voor alcoholhoudende drank worden gevoerd op een individuele sporter of sportploeg, noch op vervoermiddelen die door de sporter of sportploeg bij het beoefenen van snelheidssporten worden gebruikt.

Het verweer

Adverteerder stelt dat de door klager genoemde artikelen niet van toepassing zijn, omdat:
artikel 14: er geen “situatie” wordt getoond, maar alleen een object,
artikel 17: er geen sprake is van actieve verkeersdeelname, nu een snowboard geen vervoermiddel is in de zin van dit artikel, en
artikel 28: het afgebeelde snowboard is bedoeld voor recreatieve doeleinden en niet wordt gebruikt door een sporter bij een snelheidsport.

De mondelinge behandeling

Adverteerder wijst op de uitspraken van de Commissie met betrekking tot voertuigen die voor een snelheidssport worden gebruikt. Van een snelheidssport is sprake als snelheid bij de sport centraal staat. Dat is bij snowboarden in het algemeen niet het geval, nu het daarbij vooral om trucs en behendigheid gaat. Het afgebeelde snowboard lijkt niet op een professioneel wedstrijd snow­board en is ook gemaakt van ander materiaal. Adverteerder handhaaft voor het overige zijn standpunt.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van oordeel dat artikel 14 RVA vereist dat er een specifieke situatie wordt weergegeven die aanzet tot risicovol gedrag. Het enkele afbeelden van een te winnen snowboard valt niet onder de reikwijdte van dit artikel.

Evenmin wordt door het afgebeelde snowboard een verband gelegd tussen con­sump­tie van alcoholhoudende drank en actieve verkeersdeelname met een vervoer­middel. Daargelaten dat een snowboard niet als een vervoermiddel in de zin van artikel 17 of artikel 28 RVA kan worden aangemerkt, geldt dat het snowboarden niet als een vorm van verkeersdeelname kan worden beschouwd. Voorts heeft adverteerder onweer­sproken gesteld dat het afgebeelde snowboard uitsluitend is bedoeld voor recreatieve doeleinden en niet bestemd is voor snel­heidssport. Ook de artikel 17 en 28 RVA geba­seerde klachten treffen derhalve geen doel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken