a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00228

Datum:

27-04-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.jillz.nl. Een uitdraai van de desbetreffende pagina is aan deze uitspraak gehecht.

 

De klacht

Ingevolge artikel 25.1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) moet, indien de merknaam van een alcoholhoudende drank deel uitmaakt van de domeinnaam, op de homepage aan de bezoeker worden gevraagd of hij/zij 18 jaar of ouder is. Jillz is een cider-drankje met 5% alcohol. Weliswaar wordt op de homepage gevraagd naar de leeftijd van de bezoeker, maar op de homepage staat ook veel informatie over het product. Het lijkt of de bezoeker de homepage al is gepasseerd. Er wordt informatie verstrekt over het type alcoholhoudende drank en het karakteristieke Jillz-glas, gevuld met Jillz, is afgebeeld.

 

Het verweer

    

Artikel 25 RVA stelt geen voorwaarden aan de homepage, anders dan dat daarop de leeftijdsvraag moet worden gesteld. Het is niet verboden het product te tonen of om deze pagina de uitstraling te geven die bij het merk hoort. Duidelijk is dat Jillz een alcoholhoudende drank is en de homepage is niet specifiek gericht op minderjarigen. Tot slot stelt adverteerder dat er in het kader van zelfregulering geen plaats is voor een  extensieve interpretatie van deze bepaling.   

 

Het oordeel van de Commissie

 

Jillz is een cider-drank met een alcoholpercentage van 5% en nu de merknaam van deze alcoholhoudende drank ook deel uitmaakt van de domeinnaam www.jillz.nl, moet, ingevolge artikel 25.1 RVA,  op de homepage aan bezoekers van de website worden gevraagd of zij 18 jaar of ouder zijn. Aan de in deze bepaling gestelde voorwaarde is, naar klager ook zelf stelt, voldaan. Gelet hierop is de uiting niet met deze bepaling in strijd. Het feit dat op deze pagina een glas Jillz is afgebeeld en dat daarop informatie over Jillz wordt gegeven, leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken